Reeks woninginbraken opgelost, daling inbraken

1 min


Huizen – Op basis van een stijging van inbraken in de gemeente Huizen en na een woninginbraak in november 2013 waarbij een verdachte op heterdaad werd aangehouden, startte de politie een groot woninginbrakenonderzoek.

Op 23 november 2013 werd rond 19:45 uur een woninginbraak gepleegd op de Hellingstraat in Huizen. Eén verdachte, een inmiddels 18-jarige Huizer, werd op heterdaad betrapt en kon in een buurtuin aangehouden worden. Naar aanleiding hiervan kwamen meerdere verdachten in beeld dat aanleiding gaf tot een groot woninginbrakenonderzoek.

Vier aanhoudingen en daling inbraken

Gedurende het onderzoek konden vier verdachten worden aangehouden, waarvan één verdachte nog vast zit. Door dit onderzoek konden meerdere woninginbraakzaken en een bedrijfsinbraak worden opgelost en daalt het aantal inbraken in Huizen. Het aantal inbraken is meer dan gehalveerd, van gemiddel 5,4 per week naar gemiddeld 2,5 per week.

Opgeloste woninginbraken

In het onderzoek kwam een poging tot inbraak in een woning aan de Moeflon, gepleegd op 13 december 2013 even na 11:00 uur, naar voren. Hier werd vermoedelijk een eerder gestolen sleutel gebruikt. Een 17-jarige jongen uit Den Dolder is hiervoor aangehouden. Ook twee inbraken die in de nacht van oud&nieuw gepleegd werden in de Middelgronden behoren tot het onderzoek. Hiervoor werd een inmiddels 19-jarige Huizer aangehouden.

 

In Naarden werd op 21 januari 2014 rond 11:25 uur ingebroken in een woning aan het Grenspad. Een getuige zag twee jongens (beiden 17 jaar, de eerder genoemde verdachte uit Den Dolder en een 17-jarige Amsterdammer) zich daar verdacht gedragen, waarop agenten hen konden aanhouden op verdenking van de inbraak. Met hulp van de politiehond werd op hun vermoedelijke vluchtroute een tas met inbrekerswerktuig gevonden. Ook een inbraak op 12 februari in een woning aan de Boeresteeg in Huizen behoort tot het onderzoek. De 18-jarige Huizer die op 23 november werd aangehouden, is ook verdachte van deze inbraak.

Meer aanhoudingen niet uitgesloten

Tijdens huiszoekingen werden diverse goederen in beslag genomen. Een deel hiervan blijkt afkomstig te zijn van woninginbraken en diefstallen. De overige goederen worden hierop nog onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen de komende tijd niet uit.

Registreer uw eigendommen

De kans op succesvolle opsporing van woninginbrekers, dieven en helers wordt vergroot als mensen hun waardevolle spullen registreren. Als aangevers bij de aangifte direct een lijst met de unieke serienummers van bijvoorbeeld apparatuur en foto’s van sieraden kunnen geven, kan de politie gevonden buit sneller koppelen aan de rechtmatige eigenaar, maar het geeft vaak ook aanwijzingen naar het spoor van de dader(s). Een hulpmiddel voor het snel en makkelijk registreren van eigendommen is verwerkt in de app ‘stop heling’.