Scholieren geven tips over veilig pinnen

1 min


Den Haag – Pint u veilig? Leerlingen van het Maris College Bohemen en politieagenten vertellen het u graag op 2 april op de markt op het Loosduinse Hoofdplein.

Veilig pinnen hebt u zelf in de hand . Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen, verkleint u het risico om slachtoffer te worden van pinpasfraude. Leerlingen van het Maris Bohemen College informeren samen met politieagenten op de markt in Loosduinen het winkelend publiek hoe zij veilig kunnen pinnen.

Geld en pinnen

Houd uw pincode geheim. Schrijf deze nooit op uw pasje of op een briefje in uw portemonnee, maar verzin een ezelsbruggetje. Geef uw pincode nooit aan anderen, ook niet als deze (bijvoorbeeld via de telefoon) beweren bij de bank te werken. Pin zoveel mogelijk overdag. Werkt een pinautomaat niet goed, gebruik hem dan niet. Ga in zo’n geval nooit in op hulp van vreemden. Heeft u het idee dat er iemand ‘meekijkt’ terwijl u aan het pinnen bent? Breek de transactie dan meteen af met de speciale knop. Wacht op de vermelding ‘transactie afgebroken’. Pin bij het afrekenen van boodschappen wat extra geld. Dan hoeft u niet naar een automaat op straat. Pin zo min mogelijk grote bedragen. Dit is niet nodig om dat u in veel winkels, ook kleine bedragen, kunt betalen met uw pinpas. Neemt u toch veel geld op, stop dit dan weg op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in uw binnenzak en in een halstasje.

Vervolgacties

De gecombineerde preventieacties van het Maris College, afdeling Sport, dienstverlening en veiligheid, Gemeente Den Haag en Politie Den Haag zijn een vervolg op de in 2012 gestarte samenwerking. In mei gaan de leerlingen op pad om te waarschuwen voor zakkenrollerij en in juni sluiten we deze actie af met een preventieactie tegen babbeltrucs.