West Friesland

1 min


Zuid-West Friesland – Een boer in Zuid-West Friesland heeft een boer op last van een Buitengewoon Opsporingsambtenaar van de Toezichtkringen Natuurhandhaving zijn werkzaamheden op het land moeten staken. De man wilde starten met het uitrijden van mest, zonder dat hij nesten van vogels had geïnventariseerd.

Woensdag zag een toezichthouder dat de boer aan het werk was. Boven het land vlogen kieviten en grutto’s onrustig rond. Het is bekend dat momenteel in de weilanden veel kieviten grutto’s broeden. Ook zag de toezichthouder door de verrekijker een aantal nesten in het land. Op de vraag of de boer de nesten had geïnventariseerd en beschermende maatregelen had getroffen, antwoordde hij ontkennend. Hierop is de boer gesommeerd om zijn werkzaamheden te staken. Pas als de nesten zijn geïnventariseerd en beschermende maatregelen zijn getroffen, mag hij zijn werkzaamheden hervatten.

Overtreden Flora- en Faunawet

In deze tijd van het jaar rijden veel boeren hun mest uit zonder dat er goed is geïnventariseerd of er ook nesten van broedvogels op het betreffende land aanwezig zijn. Het vernielen van nesten door een dergelijke werkwijze levert een overtreding op van de Flora- en Faunawet.