Den Haag – In het centrum van Den Haag, Scheveningen en Zoetermeer bemerkt de politie een stijging van diefstallen uit auto’s waarbij met name kostbare apparatuur wordt gestolen. De diefstallen richten zich daarbij vooral op diefstal van laptops, pads en Ipods.
In alle gevallen wordt een achter-zijruit of de achterruit ingeslagen. Verdachten maakt hoogstwaarschijnlijk gebruik van een bluetooth-tracker waarmee zij waardevolle goederen opsporen die in personenauto’s (verstopt) zijn achtergelaten. Uit analyse blijkt dat de daders over het algemeen op doordeweekse dagen, in de avonduren tussen 18.00- en 20.00 uur actief zijn. Dit jaar sloegen zij in ruim 20 gevallen toe. Gezien de Modes Operandie is de groep ook actief in centrum Den Haag, Scheveningen en Zoetermeer, niet geheel toevallig ook de gebieden waar veel parkeergarages staan.
Voorkomen is beter dan genezen
Politiewoordvoerder Wim Hoonhout waarschuwt met name die autobezitters die menen hun dure apparatuur verstopt in de auto achter te laten, met deze manier van zoeken vinden inbrekers zelfs de laptop onder in de kofferbak. Voorkomen is nogal tijd beter dan genezen.
Het aantal auto-inbraken ligt nog steeds hoog en autobezitters zijn nog onvoldoende alert op autokrakers. Dat bleek tijdens de recent gevoerde actieweek ‘Geef autokrakers geen kans’. De politie organiseerde dan ook met verschillende partners diverse preventieacties. Hierbij werden toch nog veel kostbare goederen in niet afgesloten auto’s aangetroffen.
Centrum Den Haag
In het centrum van Den Haag werden bijna 900 voertuigen gecontroleerd. Alle gecontroleerde voertuigen zijn voorzien van een informatiepakket over de actie, w.o. tips om een inbraak in de auto te voorkomen. Bij 125 voertuigen waren navigatiehouders, radiofrontjes en waardevolle goederen zichtbaar aanwezig, zoals zonnebrillen, gereedschap of (laptop)tassen. Bij twee voertuigen werd vastgesteld dat een laptop met ingeschakelde bluetooth in de kofferbak aanwezig was. Diverse autobezitters zijn direct aangesproken. De reacties waren positief. Men bleek niet op de hoogte dat criminelen laptops, tablets met ingeschakelde blue tooth kunnen traceren.
Zoetermeer
Tijdens een preventieve actie zijn door de politie in totaal 100 voertuigen gecontroleerd in de parkeergarages in/rondom het Stadshart en voorzien van informatie en preventietips over de campagne ‘Geef autokrakers geen kans’. Daarbij lag de nadruk op de etages / parkeervakken die uit het zicht lagen.
Westland
Zowel door de surveillance, als bikers en toezichthouders van de gemeenten werd extra toezicht gehouden op hotspots, Volgers van het bureau-account kregen preventietips via Twitter.
Met medewerking van buurtpreventie zijn posters opgehangen in de woonkernen Schipluiden, Den Hoorn en Maasland en zijn enveloppen met informatie over de actie en preventietips uitgereikt aan bewoners. In de Lier en ’s Gravenzande zijn geparkeerde voertuigen, waarbij zaken te zien waren die aantrekkelijk zijn voor potentiele autokrakers, voorzien van een flyer met preventietips.
Gouda
Tijdens de campagneweek werden preventieve acties uitgevoerd in de wijk Plaszicht / Bloemendaal. In totaal zijn er 230 auto’s gecontroleerd. Bij 83 auto waren waardevolle spullen zichtbaar aanwezig. Waar mogelijk zijn de eigenaren direct benaderd en kregen zijn tips om een inbraak in de auto te voorkomen. De overigen krijgen een brief met informatie over de actie en preventietips.
Verdachte situatie? Bel de politie!
Om de auto-inbraken te stoppen houdt de politie extra toezicht in hotspotgebieden, maar ook u kunt helpen. Let u op verdachte situaties zoals: het gluren in een rij auto’s. Auto-inbrekers gluren ook vaak in verschillende auto’s, op zoek naar een achtergelaten tas, telefoon of navigatiesysteem. Op de uitkijk staan. Auto-inbrekers werken vaak samen. Een van de dieven staat bijvoorbeeld op de uitkijk, terwijl een andere dief wacht op een seintje. Ze houden daarbij vaak contact via mobiele telefoons. Een paar keer terugkomen. Een auto-inbreker is op zoek naar het juiste moment om toe te slaan. Om de omgeving en de situatie goed in zich op te nemen, komt de verdachte vaak een aantal keer terug. Lang rond een auto hangen; Voordat een auto-inbreker toeslaat, is hij vaak lang te zien in de buurt van de auto. Soms wordt er vooraf zelfs uitgebreid tegenaan gehangen of geleund.
Ziet u dit soort situaties? Noteer signalementen en kentekens en bel altijd de politie via 112. De politie kan dan snel ter plaatse zijn om de auto-inbrekers aan te houden. Alle informatie is welkom én nodig, zodat de politie daders kan opsporen en oppakken.