Middelburg – Met de aanhouding van zeven mannen, denken politie en openbaar ministerie tientallen inbraken en diefstallen te hebben opgelost. Er worden nog meer aanhoudingen verwacht.
De politie is in het najaar gestart met een onderzoek naar woninginbraken die op Walcheren in het algemeen en specifiek in de gemeente Middelburg in 2013 hebben plaatsgevonden. Veel inbraken werden in de wijk Dauwendaele gepleegd. Het onderzoek richt zich op een groep inbrekers, die in wisselende samenstelling vooral woninginbraken pleegden. De Zeeuwse politie kwam de verdachten op het spoor na diverse tips van burgers en eigen onderzoek van politie en justitie.
Heterdaad
Terwijl het onderzoek al liep werd op zondag 5 januari jl. een 18-jarige Middelburger bij een woning aan de Noordmede op heterdaad aangehouden. Een bewoner in de Duunmede betrapte de jongeman toen hij wilde inbreken en belde snel de politie. Agenten hielden in de Noordmede de inbreker aan. De jongeman maakt onderdeel uit van deze groepering en wordt gezien als een van de hoofdverdachten. Diezelfde dag werd zijn woning doorzocht. Daar werden goederen aangetroffen, die bij andere woninginbraken buit waren gemaakt. Zoals computerapparatuur, sieraden, mobiele telefoons, paspoorten en portemonnees. De 18-jarige verdachte zit nog steeds vast in Torentijd.
Aanhoudingen
Eind januari hebben agenten in vier woningen in Middelburg met de rechter-commissaris huiszoekingen gehouden. Er werden vooral gestolen computerapparatuur, mobiele telefoons en sieraden in beslag genomen. Vervolgens zijn tussen 18 februari en 4 maart de resterende zes mannen aangehouden. Vijf van hen zijn afkomstig uit Middelburg, een man woont in Vlissingen. De leeftijden van de mannen variëren van 17 tot en met 35 jaar (2x 17; 19, 24, 29 en 35 jaar). Opvallend is dat de inbraken in de wijk Dauwendaele na de aanhoudingen zijn gestopt.
Onderzoek
Tot nu toe heeft het onderzoek reeds 24 bewijsbare zaken opgeleverd, namelijk 20 woninginbraken, twee inbraken namelijk in een school en een sportkantine. Verder een diefstal van een mobiele telefoon en een diefstal na bedreiging met geweld. De politie heeft verder het vermoeden dat de bende mogelijk in aanmerking komt voor nog meer woninginbraken, het beramen van twee overvallen, diverse inbraken in frietzaak, benzinestation, juwelier en winkels, een beroving van een koptelefoon en het helen van gestolen goederen. Naar deze laatste reeks incidenten wordt nog onderzoek gedaan. Politie en openbaar ministerie sluiten meer aanhoudingen in deze zaak daarom zeker niet uit.
Afpakken
Politie en justitie onderzoeken of het mogelijk is om de criminele winsten, die uit deze strafbare feiten zijn verkregen, te ontnemen.
Goederen
De politie heeft nog diverse goederen, waarvan helaas geen eigenaar bekend is. Binnen enkele weken worden foto’s van deze spullen via www.politie.nl gepubliceerd, waarna eigenaren contact met de politie kunnen opnemen. Ook in dit onderzoek bleek dat eigenaren hun spullen niet of nauwelijks registreren. Daarmee kunnen gevonden goederen niet worden terugbezorgd. De politie adviseert bepaalde spullen, zoals computerapparatuur, mobiele telefoons en sieraden te registreren en hiervan foto’s te maken.
Vervolgtraject
Zes van de zeven verdachten zitten nog vast. Eén verdachte is in afwachting van zijn vervolging in vrijheid gesteld. De officier van justitie beoordeelt de komende tijd wanneer de verdachten worden vervolgd. De zorg en veiligheidspartners in het Veiligheidshuis Zeeland richten zich bij de minderjarige verdachten op de ondersteuning en ontwikkeling in hun sociale omgeving om o.a. recidive te voorkomen.
Neem preventiemaatregelen
Tijdens het onderzoek bleek dat de inbrekers keken waar ze makkelijk binnen konden komen. Ze braken in waar voordeuren niet op het nachtslot zaten of waar ramen open stonden, vooral in de zomermaanden. In twee woning werd ingebroken omdat men via de social media wist dat de eigenaren op vakantie waren. Daarom nog enkele tips waar u mee aan de slag kunt en wat u moet doen of laten om een inbreker zo min mogelijk gelegenheid te geven.
1. Bent u even afwezig? Vraag dan uw buren, familie of vrienden om een oogje in het zeil te houden en verdachte situaties direct te melden bij de politie.
2. Zorg dat uw huis er bewoond uitziet, door bijvoorbeeld wat servies of tijdschriften op tafel te leggen of door de buren gebruik van uw oprit te laten maken.
3. Zorg voor goede verlichting om uw huis. Inbrekers werken graag ongestoord in het donker.
4. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Sluit uw ramen en deuren af, ook als u maar even weg bent. Denk hierbij ook aan uw garage, kelder en toiletruimte.
5. Doe uw voordeur en uw achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken (flipperen). Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat de inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan bedienen (gaatjes boren en hengelen).
6. Zorg dat inbrekers zich bij uw huis niet kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal ze weg.
7. Laat geen ‘klimvoorwerpen’, zoals ladders, kliko’s en andere grote voorwerpen buiten liggen, waarmee inbrekers gemakkelijker uw woning binnenkomen.
Meer tips vindt u op http://www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html