Drie aanhoudingen voor faciliteren mensenhandel

1 min


Den Haag – Een rechercheteam van de eenheid Den Haag van de politie hield dinsdag 18 februari in de vroege uurtjes drie Hagenaars (38, 44 en 47 jaar oud) aan op verdenking van het faciliteren van uitbuiting in de mensenhandel.

De mannen worden ervan verdacht woonruimtes te hebben verhuurd aan mensenhandelaren en aan slachtoffers van mensenhandel en daaraan geld hebben verdiend. Hun rol wordt gezien als facilitator van mensenhandel. Oftewel, het mede mogelijk maken van mensenhandel door het beschikbaar stellen van woonruimte aan slachtoffers en verdachten van mensenhandel. Het rechercheteam heeft met vele slachtoffers gesproken in dit en in andere onderzoeken.

Samenwerking

Het onderzoek is waar mogelijk in samenwerking met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) Den Haag verricht. Binnen het RIEC Den Haag werken de gemeenten, de Belastingdienst, de politie, het Openbaar Ministerie en andere veiligheidspartners samen, om als overheid een effectief antwoord te hebben tegen de georganiseerde criminaliteit. Door deze samenwerking is het mogelijk om criminele organisatiestructuren integraal te analyseren, bloot te leggen en via een bestuursrechtelijke, fiscaalrechtelijke en/of strafrechtelijke weg aan te pakken.
Het rechercheteam zet het onderzoek naar de vermeende facilitators voort.