Wijkagenten bezoeken potentiële slachtoffers overvallen

1 min


Gelderland/Overijssel – "Een gewaarschuwd mens telt voor twee", dit geldt zeker ook in de aanpak van overvallen. Als de dagen korter zijn en de nachten langer, maken de vaak lokale overvallers gebruik van de omstandigheden om hun slag te slaan. Daarom zet de politie in Oost-Nederland tijdens het ‘donkere dagen offensief’ de aanval in op overvallers. Wijkagenten in Gelderland en Overijssel brachten in dit kader de afgelopen twee weken een bezoek ondernemers die een verhoogde kans lopen om slachtoffer te worden van een overval. De ondernemers kregen tijdens de bezoeken tips aangereikt om slachtofferschap te voorkomen.

Gelukkig is de eenheid Oost-Nederland een mooi en relatief veilig gebied, er zijn hier duidelijk minder overvallen dan in andere delen van Nederland. Maar elke overval is er één teveel want de impact op slachtoffers is enorm. Daarom maakt de politie voordurend uitgebreide analyses van de overvallen in het gebied. Op basis van de informatie die hieruit komt, verscherpt de politie het toezicht op de ‘hotspots’ in de regio. Het gaat hierbij om plaatsen die, op basis van de analyse, mogelijk doelwit zijn van een overval. De politie is daar zichtbaar en niet-zichtbaar aanwezig op tijden en plaatsen die bij overvallers in trek zijn. Deze hotspots zijn ook de plaatsen die door wijkagenten zijn bezocht of nog bezocht zullen worden. Samen met de ondernemer wordt bekeken hoe een overval bij die specifieke onderneming het beste kan worden voorkomen. Ook krijgt de ondernemer tips wat te doen bij een daadwerkelijke overval.

Signalement

De ondernemer krijgt behalve informatie ook een aantal handige hulpmiddelen uitgereikt zoals een signalementenkaart waarop gemakkelijk het signalement kan worden ingevuld. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. Ook krijgt hij een overvallenkaart die duidelijke instructies geeft over wat te doen bij een overval en een flyer over het gebruik van cameratoezicht.

Opsporingsmiddelen

Gebeurt er toch een overval dan worden verschillende opsporingsmiddelen ingezet, zoals buurtonderzoek en passantenonderzoek. Ook worden alle sporen bekeken en onderzocht. Met behulp van getuigenoproepen in de media en het uitgeven van een burgernetbericht bij een overval roept de politie de hulp van burgers in om verdachten op te kunnen sporen. Ook worden steeds vaker bewakingsbeelden openbaar gemaakt om daders op te sporen.

Wat kunt u doen?

De politie is alert, maar kan ieders hulp daarbij goed gebruiken. Ziet u iets verdachts, bijvoorbeeld iemand die uitgebreid de camera’s in een tankstation bekijkt, of bent u getuige van een overval? Bel 112 en geef een zo’n nauwkeurig mogelijke omschrijving van de dader! Kent u de dader, maar kent de dader u ook? Dan kunt u bellen naar Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Politie.nl

Op Politie.nl is meer informatie te vinden over het voorkomen van een overval.