Drugsspeurhond opnieuw actief in Valkenswaard

1 min


Valkenswaard – De drugsspeurhond is op de stapavond van zaterdag 21 op zondag 22 december opnieuw ingezet in het Valkenswaardse horecagebied. De speciaal opgeleide politiespeurhond werd in 2012 binnen de gemeente voor het eerst gebruikt voor het speuren naar drugs in de horeca. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie maken zich samen sterk voor een veilig uitgaansklimaat in Valkenswaard en daar horen geen verdovende middelen bij. Vandaar dat de drugsspeurhond dan ook met enige regelmaat in het uitgaansgebied aanwezig zal zijn.

Drugsspeurhond

Een drugsspeurhond is opgeleid in het waarnemen van verdovende middelen. Na een signaal van de hond mag de politie verder onderzoek doen op basis van de Opiumwet. Een verdachte wordt dan staande gehouden voor een onderzoek aan de kleding. Worden drugs aangetroffen dan kan dit een aanhouding tot gevolg hebben.

Volgens de Opiumwet mag niemand in het bezit zijn van drugs. Daarbij gelden voor harddrugs zwaardere straffen dan voor softdrugs. Het Openbaar Ministerie en de politie hanteren bij het aantreffen van grotere hoeveelheden drugs het vervolgingsbeleid, dat kan variëren van een transactie tot een oproep (dagvaarding) om voor het gerecht te komen.

Resultaten

De drugsspeurhond gaf zeventien keer een signaal af dat aanleiding gaf voor de agenten om een verder onderzoek te doen naar verdovende middelen. In tien gevallen leidde dit tot het daadwerkelijk aantreffen van verdovende middelen, waarvan zeven keer een gebruikershoeveelheid sofdrugs of harddrugs die in beslag is genomen. Twee verdachten kregen een boete opgelegd vanwege de aangetroffen hoeveelheden drugs. Een 21-jarige man uit Maarheeze moest een boete van 350 euro betalen nadat hij betrapt werd met ruim 30 ml GHB. Een 35-jarige man uit Valkenswaard had 10 gram weed op zak en kreeg een boete van 40 euro opgelegd. Een 26-jarige Eindhovenaar liep tegen de lamp met een gebruikershoeveelheid hasj en een mes. Hij moest een boetebedrag van 200 euro betalen. Bij zeven personen werden geen drugs gevonden. Enkele van hen gaven aan kort daarvoor (hard)drugs gebruikt te hebben.

Word niet de gebeten hond

Een veilig en gezellig uitgaansgebied in Valkenswaard, daar horen geen verdovende middelen bij. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie pakken drugsgebruik en/of -handel dan ook hard aan. Een onaangekondigd bezoek van een drugsspeurhond tijdens een willekeurige stapavond in Valkenswaard is een voorbeeld van deze gezamenlijke aanpak. Rondom de inzet van de drugsspeurhond is tevens een folder ontwikkeld met een aantal spelregels waarmee je voorkomt de gebeten hond te worden. Deze folder wordt tijdens de stapavonden waarop de drugsspeurhond wordt ingezet ook uitgedeeld aan het publiek.