Hoorn, Enkhuizen, Alkmaar, Heiloo – Het afgelopen weekend heeft de politie vier alcoholcontroles gehouden. Twaalf drankrijders werden van de weg gehaald.
Voor twee drankrijders was het de tweede keer dat zij met een slok op achter het stuur werden betrapt. De controles vonden plaats in Hoorn, Enkhuizen, Heiloo en Alkmaar. In de nacht van zaterdag op zondag liepen in Enkhuizen en Hoorn vier drankrijders tegen de lamp. In totaal werden op het Westeinde en de Zeilweg 455 bestuurders aan de kant gezet voor een blaastest. Eén bestuurder, een 43-jarige man uit Blokker, bleek nog zeven boetes te hebben openstaan. De man moest zijn auto achterlaten en kan deze pas terug krijgen als hij de boetes alsnog betaalt.
Op het Keern in Hoorn, ter hoogte van het tankstation, werden dezelfde nacht 156 bestuurders gecontroleerd en hadden drie bestuurders te diep in het glaasje gekeken. Een van hen, een beginnend bestuurder, was al eerder aangehouden wegens het rijden onder invloed. De man kreeg een oproeping met een zittingsdatum mee. Behalve met justitie krijgt de man ook met het CBR te maken, waar hij een LEMA cursus (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) zal moeten volgen.
Ten slotte werden vrijdagnacht tijdens een controle in Heiloo en op de Kennemerstraatweg in Alkmaar zeven drankrijders aangehouden.
Tegen alle drankrijders is proces-verbaal opgemaakt.
Gevolgen rijden onder invloed
De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Er volgt een zwaardere sanctie als er sprake is van roekeloos rijgedrag of wanneer iemand eerder bekeurd is voor het rijden met alcohol op. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive). Alcoholvrij rijden voorkomt echter meer dan alleen een bekeuring. Regelmatig worden overige verkeersdeelnemers slachtoffer van dronken bestuurders. Aanrijdingen met als oorzaak drank leveren de meest ernstige ongevallen op met de zwaarste letsels. Bij het veroorzaken van een ongeval zullen verzekeraars de schade verhalen als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.