Overval in scène gezet voor opname instructiefilm Live View

1 min


Breda – De politie zette bij het Total tankstation aan de Claudius Prinsenlaan een overval in scène. De actie was bedoeld voor de opnamen van een instructiefilm over Live View. Dit vond plaats op dinsdag 19 november 2013. Hiervoor werd een overval levensecht nagespeeld en werd zelfs een politiehelikopter ingezet.

Live View

Live View biedt de meldkamer van de politie de mogelijkheid om rechtstreeks mee te kijken wanneer er een overval of inbraak plaatsvindt. Ondernemers, winkelpersoneel of medewerkers van bijvoorbeeld een tankstation, hoeven maar op één knop te drukken, waardoor de camera’s worden geactiveerd. Vanaf dat moment kan de politie direct meekijken met wat er gebeurd. Doordat de camera’s alleen draaien wanneer er écht een incident plaatsvindt, blijft de privacy gewaarborgd.

 

Heterdaadkracht

Door deze nieuwe techniek, is het mogelijk daders sneller op te sporen. In de meldkamer zien de centralisten meteen hoe de situatie er uit ziet. Ze krijgen direct een beeld of er gewonden zijn. Daarnaast zien zij of er wapens worden gebruikt, om hoeveel overvallers het gaat en wat het signalement is. Hierdoor kan de politie veel sneller reageren. Zo kan er direct een ambulance, een arrestatieteam of daar waar mogelijk, een politiehelikopter, worden ingezet. Agenten die zich in het nabije gebied van de overval of inbraak bevinden, kunnen zo direct worden gewaarschuwd. Daarnaast is er direct een betrouwbaar en volledig signalement van de dader(s) beschikbaar. De beelden kunnen zelfs bij de rechter voor de bewijsvoering worden gebruikt.

Pakkans

Tijdwinst is een belangrijk aspect van het programma Live View. Dit leidt tot een hogere pakkans van de daders en meer veiligheid voor de burger. Met dit systeem verwacht de politie minder vaak te hoeven uitrukken voor een vals alarm. Met de live beelden kan namelijk meteen worden geverifieerd of het bij een melding daadwerkelijk om een overval gaat. Deze werkwijze maakt de aanpak van overvallen uiterst effectief.
Klik hier voor meer informatie over Live View en om de vorige promotiefilm te bekijken.