Beschonken beginnend bestuurder moet rijbewijs inleveren

1 min


Middelburg – In de nacht van donderdag 3 oktober op vrijdag 4 oktober 2013 controleerde de politie op de bestuurder van een blauwe Renault Megane. Dat gebeurde rond 04.10 uur. De 23-jarige automobilist uit Middelburg vestigde de aandacht op zichzelf door met hoge snelheid en piepende banden op te trekken op de Nieuwe Haven.

Alcohol

Bij de controle bestuurder had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 430 ug/l, terwijl in zijn geval 88 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast is zijn rijbewijs ingevorderd. Verder bleek dat hij nog een boete van € 1176,- had openstaan. Omdat hij die niet kon betalen werd hij ingesloten en overgedragen aan Justitie.

Misdrijf

Het rijden onder invloed is een misdrijf! Om redenen van verkeersveiligheid houdt de politie alcoholcontroles. Iemand die aan het verkeer deelneemt is strafbaar bij een alcoholgehalte vanaf 220 ug/l. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een ‘beginnend bestuurder’ is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een ‘beginnend bestuurder’ wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.