ALKMAAR – In een woning aan de Zandkreek werd dinsdagochtend een hennepkwekerij aangetroffen.
De politie kreeg een melding binnen van de buren dat er water door de muren kwam. Ter plaatse bleek de gevel van de naastgelegen woning geheel nat te zijn. Er werd onderzoek gedaan in de woning en er werd op zolder een hennepkwekerij aangetroffen. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de bewoner van het pand. De kwekerij is inmiddels ontruimd.
Hennepkwekerij: je zult er maar naast wonen!
Hennep kweken lijkt een manier om snel geld te verdienen. Een kans om een financiële klapper te maken of uit de schulden te komen. Maar schijn bedriegt. Veel mensen komen als gevolg van hennepteelt juist (verder) in de financiële problemen. Hennep telen is bovendien een misdrijf, en dus strafbaar. En er zijn nog veel meer risico’s. Hennepkwekerijen zijn ook levensgevaarlijk. De kans op brand, wateroverlast, kortsluiting en ontploffing is zeer groot. Ook de veiligheid en het leefklimaat in de buurt gaan achteruit. Daarnaast is het kweken van wiet al lang geen onschuldige hobby meer. De teelt en de handel zijn steeds vaker in handen van zware georganiseerde misdaad. Daarom pakt de politie Noord-Holland de illegale hennepteelt aan.
Hennepteelt: levensgevaarlijk en strafbaar
Hennep kweken een onschuldige hobby? Niets is minder waar. Hennepteelt is levensgevaarlijk, zowel voor de kweker zelf als voor omwonenden en hulpverlenende instanties.
Brand en ontploffing
Hennepplanten hebben veel licht nodig. Voor een snelle groei gebruiken telers lampen met een hoog wattage. De hoge energiekosten drukken de winst. Veel kwekers stelen daarom stroom. De wirwar van elektriciteitskabels en transformatoren levert levensgevaarlijke situaties op. Bij een illegale aansluiting op het netwerk slaan de stoppen niet door en kan er al snel brand ontstaan. Ook is er gevaar van ontploffing. Wist u dat jaarlijks in zo’n 700 woningen brand uitbreekt als direct gevolg van hennepteelt. Dat zijn er 2 per dag!
Wateroverlast en lekkages
Naast licht hebben hennepplanten ook veel water (en voeding) nodig. In de praktijk leidt dit regelmatig tot lekkages en wateroverlast bij onderliggende of naastgelegen woningen.
Gevaarlijke stoffen
Hennepkwekers gebruiken op grote schaal giftige groei- en bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden en salpeterzuur. Deze middelen kunnen zorgen voor schade aan de luchtwegen/huid en ademhalingsproblemen.
Legionella en schimmels
In de meeste hennepkwekerijen wordt met automatische sproei-installaties water verneveld om een vochtig klimaat te creëren. Die waterdruppels zijn een broeiplaats voor legionellabacteriën; bij inademing bestaat het gevaar van besmetting met legionella. Daarnaast is thuisteelt schadelijk voor de woning. Door de hoge vochtigheidsgraad en warmte die nodig zijn bij de teelt, ontstaan schimmelvorming en houtrot. Dit brengt schade toe aan plafonds, wanden en vloeren. De woning daalt hierdoor fors in waarde en het kost veel geld om alles weer in een normale, bruikbare staat te krijgen.
Georganiseerde misdaad
Achter de hennepteelt gaat zware, georganiseerde misdaad schuil. Geweld is aan de orde van de dag, inclusief ripdeals en liquidaties. In verband hiermee treffen de kwekers veiligheidsmaatregelen, zoals stroom op deurkrukken of valkuilen achter de voordeur, om concurrenten bij de oogst weg te houden. Een hennepkwekerij in de buurt betekent dan ook een directe bedreiging voor de veiligheid en leefbaarheid van uw woonomgeving.
Hoe meldt u een hennepplantage?
Heeft u overlast van een hennepkwekerij? Of vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Geef dit dan niet door aan de gemeente of de woningcorporatie, maar bel de politie. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan (gratis) met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000. Speel in elk geval niet de held en ga er nooit zelf op af! Achter de hennepteelt zitten vaak zware criminelen, die niet terugschrikken voor geweld en bedreiging. Denk daarom altijd aan uw eigen veiligheid en neem geen onnodige risico’s!