Oost-Brabant – De politie in Oost-Brabant is de komende maanden extra alert op overvallen. Over het algemeen liggen die tijdens de zogenoemde 'donkere dagen periode' hoger dan in de rest van het jaar. Daarom neemt de politie weer extra maatregelen om overvallen te voorkomen en op te lossen. Maar ook burgers en ondernemers kunnen zelf veel doen. Het aantal overvallen in Oost-Brabant lag in de eerste acht maanden van dit jaar flink lager dan in 2012.
Donkere Dagen Offensief
De kans om slachtoffer te worden van een overval is tussen oktober en maart over het algemeen hoger dan in de andere maanden van het jaar. De politie in Oost-Brabant speelde daar de afgelopen jaren al op in door in die periode extra maatregelen te nemen en dat gaat ook dit keer weer gebeuren. Zo gaan wijkagenten ‘op de koffie’ bij potentiële overvallers, neemt de politie deel aan preventiebijeenkomsten die door gemeenten en bedrijfsleven worden georganiseerd, en geven politiemensen voorlichting bij overvalgevoelige winkels en bedrijven zoals juweliers, snackbars en pompstations. Dit allemaal onder het motto ‘voorkomen is beter dan oplossen’. Daarbij wordt nauw samengewerkt met partners zoals het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant, de gemeenten in Oost-Brabant en de betrokken brancheverenigingen. De politie kan het immers niet alleen.
Politie-inzet
Daarnaast onderzoekt en bekijkt de politie risico’s en dadergroepen en let ze op mogelijke voorbereidingen op een overval. Bij een overval komt de politie altijd ter plaatse om een proces-verbaal op te maken. Daarnaast stelt de politie sporen veilig, verleent ze hulp aan eventuele slachtoffers en begint de recherche met een onderzoek. Alle politiemedewerkers zijn gericht op het inwinnen van informatie en de bestrijding van de overvallen. De politie wil de daders zo snel als mogelijk aanhouden.
Hulp van burgers en ondernemers nodig
Burgers en ondernemers kunnen zelf ook veel doen om de kans op een overval te verkleinen. Meer informatie en tips daarover leest u hier. De politie vraagt daarnaast iedereen alert te reageren als er toch een overval heeft plaatsgevonden of bij verdachte situaties. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer. De politie adviseert slachtoffers van een overval om de dader(s) niet tegen te werken. Het is verstandiger om hun kenmerken en eventuele vervoermiddelen te onthouden. Een goed signalement kan de politie helpen de dader(s) te achterhalen. Met behulp van getuigenoproepen in de media en het versturen van een Burgernet-bericht bij een overval roept de politie de hulp van burgers in om verdachten te kunnen opsporen.
Minder overvallen
Van januari tot en met augustus werden in het hele gebied Oost-Brabant minder overvallen gepleegd dan in dezelfde periode van het vorig jaar: 66 tegenover 94. Deze afname met 28 overvallen betekent een daling van 30 procent. In het district Eindhoven liep het aantal overvallen terug van 45 naar 28, in het district Helmond daalde het aantal van 13 naar 10, en in het district ‘s-Hertogenbosch verminderde het aantal van 36 naar 28. Van de dit jaar gepleegde overvallen is inmiddels ruim een kwart (25,8 procent) opgelost. Dat percentage zal zeker nog stijgen omdat er altijd sprake is van een ‘na-ijleffect’.