Tweetal aangehouden dankzij alerte bewoner

1 min


Velsen – Zondagavond 1 september kreeg de politie een melding van een alerte getuige dat er zojuist iemand over een hek was geklommen aan de Amsterdamseweg in Velsen-Zuid.

Politiemensen gingen direct naar de locatie en troffen daar twee Roemeense mannen van 37 en 39 jaar aan. De ene man bevond zich op het terrein en de andere zat in een auto te wachten. Met toestemming van de man in de auto is het voertuig onderzocht. Daar werden onder andere een schroevendraaier, beitel en een zaklamp aangetroffen. De twee mannen zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een inbraak. De mannen zijn overgebracht naar een politiebureau waar ze zijn ingesloten voor verhoor. De auto is in beslag genomen en omdat het kenteken niet overeenkomt met het type auto wordt er nader onderzoekt verricht naar de herkomst van het voertuig.

Verdachte situaties
Dagelijks krijgt de politie meldingen van oplettende bewoners die een situatie in hun buurt niet vertrouwen. Marijn Putman, teamchef Velsen vertelt: “Vaak gaat het om kleine details die wel van groot belang kunnen zijn. Een auto die langere tijd in een straat staat en waarvan het lijkt alsof de inzittenden iets aan het observeren zijn. Maar ook een donkergekleed figuur dat schichtig om zich heenkijkend rondloopt of een auto die al enige tijd met draaiende motor voor een deur staat. Dit soort informatie is heel belangrijk en kan echt bijdragen aan het voorkomen van bijvoorbeeld een inbraak.”

Onderbuikgevoel
De politie kan niet zonder de hulp van bewoners bij de aanpak van criminaliteit. “We kunnen natuurlijk niet op alle plekken tegelijk zijn en daarom is dit soort informatie cruciaal. Vaak spreekt het onderbuikgevoel bij een verdachte situatie en kunnen mensen daarop vertrouwen. Wij komen liever een paar keer te veel dan één keer te laat,” aldus Putman.

Bel de politie  
De politie is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Als u melding maakt van een verdachte situatie is het belangrijk om de juiste locatie door te geven, een signalement of het kenteken van een eventueel voertuig. Hiermee kan de politie gericht zoeken. “Beeldmateriaal van de situatie, gemaakt door bijvoorbeeld een smartphone, kan voor de politie ook heel waardevol zijn. Maar de eigen veiligheid moet altijd voorop staan,” noemt Putman. De politie streeft ernaar om de melders terug te koppelen wat er met de melding is gedaan. Herkent u een verdachte situatie of ziet u daadwerkelijk een inbraak gebeuren? Belt u dan met het alarmnummer: 112.