Langedijke – De 47-jarige man uit Langedijke die op dinsdag 13 augustus is aangehouden in zijn woning, is door de rechter-commissaris voor veertien dagen in bewaring gesteld. Hij wordt verdacht van het bezit van ruim 25 kilo hennep(toppen), diefstal van stroom en witwassen.
Inbeslagname geld, auto's en motoren
Bij de huiszoeking is, naast een groot aantal goederen, waaronder auto’s en motoren, ruim € 80.000 aan contant geld in beslag genomen. De overige tien personen die op 13 augustus in de woning werden aangehouden, mochten na verhoor het politiebureau weer verlaten. Het OM beoordeelt deze zaken na afronding van het onderzoek. Momenteel is het onderzoek nog in volle gang.
Afpakken
Het Expertiseteam Afpakken van de politie en het Openbaar Ministerie is nauw betrokken bij deze zaak. Het team onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om vermogen dat de verdachte heeft verkregen door criminele activiteiten af te pakken.
Misdaad mag niet lonen
Criminelen plegen hun daden vrijwel altijd om er financieel beter van te worden. De politie, het OM en de Bijzondere Opsporingsdiensten slaan daarom de handen ineen om misdadigers te raken op een plek die hen het meest pijn doet; in hun portemonnee. Het doel van het landelijke ketenprogramma Afpakken is om meer, slimmer en effectiever het wederrechtelijk verkregen vermogen (geld en goederen) af te pakken van de criminelen. Afpakken gaat verder dan ontnemen. In samenwerking met partners -binnen en buiten de overheid- wordt daarom per keer bekeken of gebruik gemaakt wordt van de instrumenten van het strafrecht, het bestuursrecht en/of het civiel recht. Het maakt de overheid én de burger namelijk niet uit wie het vermogen afpakt, áls het maar wordt afgepakt. Met het rechtsherstel dat hierdoor optreedt, is er ook aandacht voor de slachtoffers. Waar mogelijk worden zij namelijk financieel gecompenseerd. Door meer, slimmer en effectiever crimineel vermogen af te pakken ontmoedigt de overheid crimineel ondernemerschap, wordt ondermijning van de maatschappij én verwevenheid boven- en onderwereld tegengegaan en kan de misdadiger geen ‘fout geld’ investeren in nieuwe criminele activiteiten. Dat maakt Nederland veiliger. Daarom mag en zal misdaad niet lonen!