Grof taalgebruik leidt tot proces

1 min


Goes/ Renesse – In Goes en Renesse vond afgelopen nacht een tweetal incidenten plaats waarbij agenten in functie grof taalgebruik naar het hoofd werd geslingerd.

Goes

Op de Bergweg in Goes zagen agenten dat een 24-jarige man uit de gemeente Goes zich vreemd gedroeg. In zijn buurt stond een blik bier en ook een 23-jarige man uit Heinkenszand kwam aangelopen met een blik bier in de hand. De 24-jarige man kon geen identiteitsbewijs tonen en gaf een valse identiteit op. De man krijgt een proces-verbaal voor het nuttigen van alcohol op straat, het niet tonen van een identiteitsbewijs en het geven van een valse identiteit. De man schold één van de politieagenten uit in grof taalgebruik. Hij is daarvoor aangehouden, overgebracht naar Torentijd en daarna weer in vrijheid gesteld. De politieagent doet aangifte tegen hem.

Renesse

In Renesse werden agenten op de Hogezoom aangesproken door een 19-jarige man uit Zwijndrecht. Eerder die nacht had hij meer dan de toegestane hoeveelheid verdovende middelen bij zich die waren ingenomen. De man werd door zijn vrienden meegenomen maar riep tijdens het weglopen enkele grove verwensingen naar het hoofd van de politieagenten. De man is daarvoor aangehouden en na verhoor weer in vrijheid gesteld. De politieagent doet aangifte tegen hem.

Verbaal geweld

In dit geval was er sprake van belediging. De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er streng tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het openbaar ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen politiemensen en andere personen met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Verdachten worden gelijk aangehouden. De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld. Zij doet altijd direct aangifte. Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen.