Nijmegen – De politie is er klaar voor. De 97e editie van de Vierdaagse en de 44e editie van de feesten worden met veel vertrouwen tegemoet gezien. Afgelopen maanden is, evenals voorgaande jaren, met diverse partners een gezamenlijk veiligheidsplan ontwikkeld. Diverse scenario’s zoals omgaan met extreme weersomstandigheden, zijn uitgewerkt en waar nodig zijn maatregelen voorbereid en/of genomen. Met diverse middelen worden de grote publieksstromen gereguleerd, het zogeheten crowd-management. Nieuw dit jaar is de Vierdaagsefeestenapp.
Vanaf 11 juli is deze gloednieuwe Vierdaagsefeestenapp gratis te downloaden in de App Store en Google Play. De politie heeft in nauwe samenwerking met de organisatie van de Vierdaagsefeesten hard gewerkt aan het nieuwste snufje in deze app: de druktemeter. Bijzonder daarbij is dat niet alleen de politie live kan zien waar de grootste drukte in de stad zich bevindt maar dat bezoekers dit nu ook kunnen. De politie kan pushberichten sturen naar alle telefoons die deze app hebben om de bezoekers snel en gericht te informeren.
Hoe werkt de druktemeter?
Iedereen die de app gedownload heeft, is te zien op een kaart. Op plekken waar het te druk is, heeft de politie de mogelijkheid om alle personen die de app hebben en zich daar bevinden, een pushbericht te sturen. Naast de inzet van andere communicatiemiddelen binnen het crowdmanagement, zoals lichtkranten en twitter ( @GLZ_evenement ), kunnen we op die manier deze doelgroep steeds beter informeren. Vooral in de preventieve sfeer, maar ook bij calamiteiten kan de app actief worden ingezet. De inzet van de app wordt in de week zelf nauwkeurig gemonitord en waar nodig bijgestuurd en aangepast.
Controle op alcoholgebruik
Het team Verkeershandhaving controleert ook deze Vierdaagseweek grootschalig op alcoholgebruik in het verkeer. Veilig thuiskomen, staat immers voorop. In Nijmegen en directe omgeving vinden dagelijks controles plaats. De locaties en tijdstippen variëren. Politie uit heel Nederland ondersteunt dit evenement.
Herkenbaar en aanspreekbaar
Alle politieagenten zijn herkenbaar aan de opvallende, felgele vesten. Het centrum is verdeeld in vijf zones met elk een eigen surveillanceploeg en een vaste post: een kantoorunit, die als Mobiel Steunpunt (MSP) fungeert. Deze units staan op de kop van de Molenstraat, op hoek Marikenstraat met het Koningsplein, Mr. Hermanstraat, bovenaan de Voerweg en voor het Centraal Station op het Stationsplein. Het publiek kan zo snel hulp krijgen en veel zaken kunnen ter plaatse worden afgehandeld. Uitgangspunt is incidenten klein houden. De politie wil het feest ondersteunen onder het motto: ‘Vriendelijk waar het kan, streng waar het moet’. Politieagenten zijn veelal te voet, maar ook per mountainbike en te paard aan het werk.
Dagelijks wordt op politie.nl een bericht plaatsen waarin de bijzonderheden van de politie staan vermeld. Alle ander informatie over de Vierdaagse vindt u op: www.4daagse.nl
Twitter: @PGLZ_evenement