In de vier Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden en Eersel is het eerste half jaar in totaal minder vaak in woningen ingebroken dan in dezelfde periode vorig jaar.
In 2012 stond de teller na zes maanden op 185 inbraken, dit jaar ligt het aantal op 133 stuks: een daling van (opgeteld) 52 inbraken. Per gemeente is wel een verschil te zien: de aantallen in Bergeijk (van 87 naar 52), Reusel-De Mierden (van 30 naar 13) en Bladel (van 24 naar 23) daalden, in Eersel was er één inbraak meer (van 44 naar 45).
Politie-inzet tegen inbrekers
De politie in de vier Kempengemeenten heeft de afgelopen tijd veel energie gestoken in het terugdringen van het aantal woninginbraken. Zo is een groepering uit Bergeijk waarvan bekend is dat ze veel drugs gebruiken, extra in de gaten gehouden. Een aantal van de mensen die deel uitmaken van die groep is aangehouden waarna proces-verbaal tegen hen is opgemaakt. Eén van hen is veroordeeld en zit vast. Daarnaast is een bekende veelpleger uit Reusel-De Mierden na politie-onderzoek aangehouden en in de cel gezet.
Uw hulp nodig!
Maar de politie kan het niet alleen. Zij heeft ook uw hulp nodig om inbraken tegen te gaan en verdachten aan te houden. Neem daarom zelf maatregelen om een inbraak te voorkomen en houd uw eigen woonomgeving in de gaten. Zeker tijdens vakantieperiodes als veel mensen weg zijn en woningen leeg staan. Onthoud het signalement van mensen die zich verdacht gedragen. Noteer gegevens en kentekens van vervoermiddelen die verdacht rondrijden in de buurt en geef deze door aan de politie. Als het veilig en mogelijk is, kunt u natuurlijk ook een foto of filmpje maken en deze doorspelen aan de politie. Bel bij onraad of verdachte situaties met de politie via het algemene nummer 0900-8844 of bij een inbraak direct met 112. Anoniem melding doen kan natuurlijk ook door contact op te nemen met 0800-7000.
Preventietips
Uit onderzoek is gebleken dat nogal wat inbraken voorkomen kunnen worden als u zelf maatregelen neemt. Enkele tips:
– Een schuifpui is inbraakgevoelig, breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
– Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig, deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
– Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
– Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het de inbreker makkelijk maakt naar binnen te klimmen.
– Breng, als u op vakantie gaat, uw buren op de hoogte. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet.
Kijk ook eens hier voor meer informatie.