De eigenaar fokte met labradors, waarbij achteraf regelmatig gebreken bleken te zijn. Dit waren afwijkingen als huidproblemen, gedragsproblemen, heupdysplasie of elleboogproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat veel van deze problemen genetisch zijn.
Op het terrein van de boerderij in Tienhoven troffen we aan het huis een schuur aan met daarin drie verblijven. Daar zaten 4 honden en 5 net geboren puppy’s. Aan de schuur zat nog een andere ruimte, met daarin nog eens vier verblijven met veel honden. In totaal troffen we op locatie 18 (jong)volwassen labradors aan en 5 net geboren labrador puppy’s, in hokken van ongeveer drie bij drie meter.
We ontvingen de laatste tijd meerdere meldingen van mensen die bij deze fokker een hondje kochten waar vervolgens gebreken waren. Er waren zelfs gevallen waar een labrador op jonge leeftijd moest worden ingeslapen. Verschillende mensen die hondjes bij deze fokkers kochten waar later gebreken ontstonden, hebben de fokkers geadviseerd niet meer door te fokken met bepaalde koppels. Ondanks dat en de belofte aan de politie, na de eerste controle, om te gaan stoppen met fokken, bleek tijdens deze actie dat de fokkers wel degelijk door zijn gegaan.
De honden zijn op de dag van de actie allemaal in beslag genomen door de dierenpolitie. Zij worden onderzocht door een dierenarts om na te gaan of er bij de honden sprake is van een erfelijke aandoening. Het strafrechtelijke onderzoek naar de broodfokkers loopt nog en hierin zullen beide verdachten nog worden gehoord.
Fokken
Grootschalig fokken met dieren wordt ook wel broodfok genoemd. Dit komt vaak voor bij honden of katten. Het primaire doel bij deze fokkers is het verdienen van geld, waarbij het vaak voorkomt dat de opbrengst voor de fokker belangrijker is dan het welzijn van de dieren. De omstandigheden bij broodfokkers kunnen daarom ook erg slecht zijn en de dieren worden (vaak) niet goed verzorgd. Ook zijn dieren vaak ziek, hebben ze genetische gebreken of zijn ze bijvoorbeeld slecht gesocialiseerd.
Dierenpolitie
De in de volksmond genoemde dierenpolitie, officieel Dieren binnen Criminaliteit en GGP (DCG) genoemd, treden op tegen mishandelaars van dieren, verlenen hulp en proberen dierenleed te voorkomen.
De dierenpolitie behandelen onder andere meldingen over gezelschapsdieren en hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren, waarbij spraken is van een vermoeden van een strafbaar feit. Dit kan bijvoorbeeld mishandeling of verwaarlozing zijn.
Vaak wordt er samengewerkt met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Zij komen in actie nadat er een melding is binnengekomen bij meldpunt 144. Het gaat dan voornamelijk over verwaarlozing van huisdieren en hobbydieren.
Melden helpt!
Illegaal fokken met dieren is verboden en gaat met regelmaat in combinatie met verwaarlozing of mishandeling. Daarom is het van groot belang je te melden als je een vermoeden hebt van illegale fokkerij. Melden kan via 144 of online.