Breda – Aanhoudingen na oplichting via webshops

In een onderzoek naar online oplichting hield de politie woensdag 19 mei een 33-jarige vrouw en een 39-jarige man uit Breda aan. Tientallen gedupeerden uit Nederland bestelden online een product, betaalden hiervoor, maar ontvingen het bestelde product nooit. Hierop startte de politie een onderzoek.1 min


Via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) kwam een dossier met ruim 80 aangiftes terecht bij de politie in Brabant. Alle gedupeerden bestelden via verschillende online webshops producten, zoals sierraden, speelgoed en decoratie. Zij ontvingen vervolgens niets en raakten hun geld kwijt. In een onderzoek naar de daders kwam de politie het eerdergenoemde tweetal op het spoor. Naar alle waarschijnlijkheid maakten zij duizenden euro’s buit door middel van deze vorm van oplichting. Beiden zitten vast voor verder onderzoek.

Check gegevens!

Internetoplichting is heel breed, maar gaat sowieso over al die gevallen waarin gebruikers van een online handelsplaats advertenties plaatsen of een product te koop aanbieden, vervolgens geld ontvangen van een koper, maar daarna de producten niet leveren, nepproducten of kapotte producten leveren. Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van internetoplichters, raadt de politie kopers en verkopers aan altijd zorgvuldig de gegevens van de andere partij te checken. Dit kan via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html. Doe ook aan prijsvergelijking: is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Doe altijd aangifte

Van cybercrime kunt u altijd aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg voor u cybercrime gaat melden bij de politie, dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kunt u ook online aangifte doen op Politie.nl.