Breda – Politie verricht meerdere arrestaties tijdens grote integrale verkeerscontrole

Politiemensen hebben woensdag 18 november, samen met diverse partners zoals de gemeente Breda en de Belastingdienst, een grote integrale verkeerscontrole gehouden in de wijk Hoge Vucht. Niet iedereen was even blij met de controledag: Agenten hielden twee inwoners van Breda aan die zich schuldig maakten aan mishandeling, bedreiging en/of belediging van politiemensen in functie.3 min


In totaal hebben de veiligheidspartners 130 voertuigen en hun bestuurders en inzittenden gecontroleerd. Daarbij hebben ze in totaal vier aanhoudingen verricht: één voor belediging van een ambtenaar in functie (26-jarige inwoner van Breda); één voor mishandeling, bedreiging en belediging van een ambtenaar in functie (56-jarige man uit Breda); één voor rijden onder invloed van alcohol (36-jarige inwoner van Breda) en één voor rijden onder invloed van drugs (25-jarige inwoner van Breda).

Belediging

Een 26-jarige inwoner van Breda is aangehouden op verdenking van belediging. Hij schold onder andere een politieagent uit die tijdens de grote integrale verkeerscontrole verantwoordelijk was voor het begeleiden van auto’s naar de controleplaats. Rond 21.00 uur gaf de motoragent de bestuurder van een bestelwagen een stopteken. De bestuurder reageerde niet op het stopteken en ook niet op de lichtsignalen die de motorrijder ‘m daarna gaf. Pas toen de agent het zwaailicht van de motor aan deed, reed de bestuurder van de bestelwagen de Biesdonkweg op en stopte daar. Hij moest uiteindelijk met veel tegenwerking mee naar de controleplaats aan de Moerwijk, maar gedroeg zich ook daar opstandig. 
Omdat uit de politiegegevens bleek dat de man bekend was met het gebruik van harddrugs, namen de agenten hem een speekseltest af. Daaruit bleek dat de man mogelijk THC, amfetamine en cocaïne had gebruikt. Hij weigerde vervolgens mee te gaan naar het politiebureau voor aanvullend onderzoek, door middel van een bloedonderzoek. 
Toen hij de agenten uit bleef schelden, is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling en bedreiging

Een 56-jarige man uit Breda maakte het omstreeks 16.30 uur nog bonter. Ook hij werd aangesproken door een motoragent die mensen naar de controleplaats moest begeleiden. De verdachte reageerde hier agressief op en schold de motoragent uit. Daarna sprong hij op zijn scooter en ging er met hoge snelheid vandoor, waarbij hij gevaarlijke situaties veroorzaakte. Zo reed hij onder andere met een snelheid van ongeveer 50 km/uur over een voetpad. Hij stopte uiteindelijk in de Cornelis Florisstraat en liep op agressieve wijze op de motoragent af. Toen de agent de sleutels uit het contactslot van de scooter haalde, bedreigde de verdachte de agent woordelijk met de dood. Ook schopte hij de agent. Die zag zich, om de verdachte onder controle te krijgen en aan te kunnen houden, genoodzaakt pepperspray te gebruiken tegen de verdachte. De agent raakte tijdens dit incident gewond en heeft aangifte van bedreiging en mishandeling gedaan. Het onderzoek loopt. De verdachte bleek in ieder geval niet in het bezit van een geldig rijbewijs en reed op een onverzekerde scooter.

Controle en de resultaten

De veiligheidspartners hebben 130 voertuigen plus bestuurders en inzittenden gecontroleerd Ze keken daarbij naar allerlei uiteenlopende zaken. Denk daarbij aan de staat van een voertuig, maar ook aan de aanwezigheid van de juiste documenten. Uiteraard onderzochten ze of de gecontroleerde bestuurders nog openstaande boetes en dergelijke hadden. Na een dag en een avond hard werken, was er een mooi resultaat behaald:
– Er is een bromfiets uit het verkeer gehaald, voor nader technisch onderzoek. 
– Drie voertuigen kregen een WOK-melding. WOK staat voor ‘Wacht Op Keuren’ en wordt gegeven aan een voertuig dat niet aan de wettelijke eisen voldoet. Dat kan te maken hebben met versleten banden, met uitstekende delen, slechte verlichting etcetera. Een voertuig met een WOK-status mag niet meer op de openbare weg gebruikt worden totdat het is gerepareerd en gekeurd door het RDW. 
– Medewerkers van de Belastingdienst maakten vier dossiers op met een boetebedrag van in totaal 24.500 euro. 
– Er werd 409 euro geïnd voor een openstaande boetes. 
– De controleurs hebben de noodverordening gehandhaafd. Hiervoor werden 8 officiële waarschuwingen gegeven, 7 HALT-verwijzingen opgemaakt en 5 processen-verbaal uitgedeeld.

Processen-verbaal voor overtredingen

Behalve de eerder genoemde resultaten schreven agenten in totaal 55 processen-verbaal uit voor: 
– niet dragen van de autogordel (9x) 
– fietsen met je mobiele telefoon in je hand (8x) 
– autorijden met je mobiele telefoon in je hand (4x) 
– het niet op eerste vordering tonen van een rijbewijs (6x)
– fietsen zonder verlichting (5x)
– rijden in een auto met te donker getinte autoramen (2x) 
– overschrijden van de constructiesnelheid met een bromfiets (2x) 
– onjuist gebruik maken van straatmeubilair (2x) (Denk hierbij aan het klimmen of zitten op een beeld, een monument, een overkapping etcetera 
– het verstoren van de openbare orde (3x) 
– het niet voeren van de juiste kentekenplaat (2x) 
– het niet op eerste vordering tonen van een identiteitsbewijs 
– rijden met een ongeldig rijbewijs 
– rijden met een ster in de voorruit 
– rijden met een defect remlicht 
– rijden met een defect dimlicht 
– rijden met een defect verlichtingsarmatuur 
– rijden met scherpe delen 
– met een bromfiets rijden over het fietspad 
– met een bromfiets rijden over het voetpad 
– met een bromfiets rijden over een groenstrook 
– rijden met een aanhanger waar de hulpkoppeling niet van in orde is 
– rijden met een aanhanger waar de losbreekreminrichting niet van in orde is.

Samen voor een veilig en leefbaar Hoge Vucht

Diverse partners werken samen aan een veilige wijk. Het is de taak van de overheid om er op toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en iedereen eerlijke kansen krijgt. Politie, Belastingdienst, de gemeente en het Openbaar Ministerie zetten zich hiervoor in. Wanneer vermoedens bestaan dat wet- en regelgeving structureel wordt overtreden, is het aan deze overheden om dit te controleren en bij misstanden hier iets aan te doen. Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt, door alle overheidspartners samen. Meestal is dat vrij onzichtbaar, behalve op dagen als deze, als er een zichtbare actie is. 
Uw melding helpt ons enorm! Ziet u een verdachte situatie of heeft u vermoedens van criminele activiteiten, neem dan contact op met de politie, telefoon 0900 88 44. Wilt u liever anoniem iets melden, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.