Noord-Holland – Weer op de motor met het mooie weer? Doe het veilig én sympathiek!

Bij zomerse temperaturen ziet de politie weer meer motorrijders op de weg. Vanwege de verkeersveiligheid wil de politie deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers graag een paar tips meegeven om de verkeersveiligheid te verhogen. In het voorjaar raken vaak motorrijders gewond in het verkeer.2 min


Het risico voor motorrijders om in het verkeer te overlijden of ernstig gewond te raken is groot in vergelijking met andere vervoerswijzen. Behalve de verkeers(on)veiligheid, komen er ook jaarlijks klachten binnen bij de politie in o.a. kustgebieden over het gedrag van motorrijders. Deze klachten komen soms van overige weggebruikers én van bewoners aan bijvoorbeeld strandroutes en gaan over geluidsoverlast en asociaal en gevaarlijk rijgedrag van enkele motorrijders. 

De politie wil motorrijders graag enkele tips meegeven, zodat ze veilig op pad kunnen en er geen verkeersgevaarlijke of hinderlijke situaties ontstaan: voor zichzelf én voor anderen.

Hieronder enkele tips:

Draag goed beschermende motorkleding

Het dragen van speciale motorbroek en -laarzen vermindert de kans op ernstige verwondingen aan het onderlichaam met 68%, en het dragen van een motorjas en handschoenen vermindert kans op verwondingen aan polsen en handen met 48% [bron: SWOV].

Draag een goed beschermd motorpak met ingebouwde bescherming ter hoogte van knieën, heupen, rug en ellebogen. Kleding met reflecterend materiaal vergroot je zichtbaarheid. Bescherm je voeten door hoge laarzen te dragen met bescherming van je scheenbeen en draag goede motorhandschoenen voor je handen. Draag altijd een goed passende en goedgekeurde helm.

Zorg dat andere verkeersdeelnemers jou zien

Houd voldoende afstand en ga niet vlak achter een vrachtwagen rijden: je ben dan slecht zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers.

Zorg voor goede verlichting op je motor: rijd met je verlichting aan, ook overdag.

Anticipeer op je omgeving en andere weggebruikers: rijd defensief, wees alert en probeer te anticiperen op het gedrag van de overige weggebruikers. Sommige weggebruikers laten zich in het verkeer afleiden door o.a. smartphonegebruik tijdens het rijden: zorg ervoor dat je hier niet de dupe van wordt.

Houd je aan de regels en let op je gedrag

Rijd niet met hoge snelheid tussen de file door, ga niet stunten op de weg, haal het overig verkeer op een veilige manier in, ga niet bumperkleven en zorg niet voor geluidsoverlast waar andere verkeersdeelnemers van kunnen schrikken. Als je deel uitmaakt van een groep motorrijders: houd de onderlinge afstand aan van ongeveer twee auto’s.

Motorrijden tijdens de coronacrisis

Kijk voor informatie hierover op de website van de KNMV: https://knmv.nl/2020/maart/maatregelen-knmv-in-strijd-tegen-coronavirus/

Technische staat van je motorfiets

Voordat een motor op de openbare weg mag rijden, moet het voertuig voldoen aan technische eisen. Zo mag een motor niet langer zijn dan 4 meter en moet een motor goed werkende remmen hebben. De technische eisen voor de motor staan in de Regeling voertuigen.

De APK (Algemene Periodieke Keuring) geldt niet voor de motor. Wel is het verstandig om regelmatig de motor te laten controleren op slijtage of andere mankementen.

Zorg dat je in bezit bent van een geldig motorrijbewijs en dat je op een veilige motorfiets rijdt. Voor meer informatie, zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/veilig-rijden-op-de-motor