Rotterdam – Twee leden Caloh Wagoh aangehouden na schietincident

Na diverse meldingen dat er op de Asserweg, gisteravond rond kwart voor tien, werd geschoten, hielden agenten twee mannen van 42 en 25 jaar oud aan. Beiden bleken lid van Caloh Wagoh.1 min


Naar aanleiding van diverse meldingen dat er bij een ruzie gebruik werd gemaakt van vuurwapens gingen verschillende politieauto’s naar de Asserweg. Direct werd een onderzoek in de omgeving ingesteld en getuigen gehoord. Hierbij werd een huls aangetroffen. 

Aan de hand van getuigenverklaringen zijn de inzittenden van een auto, die geparkeerd stond aan de Loderstraat, aangehouden. Dit zijn een 42-jarige Rotterdammer en een 25-jarige inwoner uit Delft. Beide verdachten waren niet in het bezit van een vuurwapen. In de auto zijn een tiental lessen met lachgas aangetroffen. Beide mannen, die lid bleken van Caloh Wagoh, zijn aangehouden, verhoord en heengezonden. Op een later moment moeten zij zich voor de rechter verantwoorden. 

#foto betreft een stockfoto

Verder onderzoek

Uit verder onderzoek is gebleken dat er bij de ruzie meerder auto’s en inzittenden betrokken zijn waren. Camerabeelden uit de directe omgeving worden uitgekeken en getuigen nader gehoord. Heeft u nog informatie en nog niet met de politie gesproken belt u dan met telefoonnummer 0900-8844 of M 0800-7000. U kunt ook het tipformulier onder aan dit bericht invullen. 

OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs)

Sinds 2012 worden OMG’s gezien als een vorm van georganiseerde criminaliteit die de samenleving ernstig ondermijnt. Burgemeesters, Openbaar Ministerie, politie en andere partners hebben met de minister van Justitie en Veiligheid een aanpak tegen criminele motorbendes ontwikkeld. Door deze gezamenlijke aanpak, waarin overheden nauw samenwerken en één lijn trekken, wordt het motorbendes moeilijker gemaakt om zich bezig te houden met ondermijnende en gewelddadige activiteiten.

Maatschappelijk probleem
Het is algemeen bekend dat OMG’s regelmatig in verband gebracht kunnen worden met zware criminaliteit die de samenleving ondermijnt. Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk ontwrichtend probleem. Bij ondermijnende criminaliteit zijn de zogenoemde boven- en onderwereld met elkaar verweven en worden illegale activiteiten vermengd met legale activiteiten. Achter ondermijning gaan regelmatig criminele organisaties schuil die geweld, afpersing en corruptie niet schuwen.

Invloed in samenleving
Dergelijke criminele organisaties maken enorme winsten met hun activiteiten. Vaak investeren zij dat illegaal verkregen vermogen in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Op deze manier wassen de criminelen niet alleen hun geld wit, maar proberen zij ook een steeds grotere invloed in de samenleving te bewerkstelligen. Het handelen van deze criminele organisaties heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid. Daarbij kan er gedacht worden aan gevaren als drugslabs- en plantages in woonwijken, gedwongen prostitutie, de intimiderende aanwezigheid van OMG’s en het gebruik van geweld in de openbare ruimte.

Prioriteit
De aanpak van OMG’s heeft een hoge prioriteit bij de politie, gemeenten en Openbaar Ministerie. Door de betrokken partners wordt gekeken naar de meest effectieve aanpak van deze motorbendes, dit kan zowel bestuurlijk, strafrechtelijk of anderszins zijn.