Oost-Brabant – Aantal opgerolde hennepkwekerijen stijgt in 2019

Het aantal opgerolde hennepkwekerijen in Oost-Brabant is het afgelopen jaar gestegen. In 2019 werden ruim 50 kwekerijen meer ontmanteld dan in 2018.2 min


Het aantal opgerolde kwekerijen steeg hier van 193 in 2018 naar 245 vorig jaar. Daarmee wijken we af van de landelijke trend, want landelijk gezien is het totale aantal opgerolde kwekerijen juist gedaald. In Oost-Brabant zagen we in voorgaande jaren ook een daling, maar het afgelopen jaar is hard gewerkt om het cijfer weer omhoog te krijgen. Dat doen we omdat we de aanpak van hennepteelt belangrijk vinden.

Niet onschuldig

“Dat die aantallen bij ons zijn gestegen vind ik niet vreemd”, zegt Dianne van Gammeren, portefeuillehouders aanpak Ondermijning in Oost-Brabant. “We hebben veel geïnvesteerd op dit onderwerp. Hennepteelt is niet zo onschuldig als het soms lijkt. De hennepteelt gaat gepaard met vele andere vormen van criminaliteit. Zo treffen we regelmatig wapens (o.a.vuurwapens) aan bij henneplocaties en wordt er crimineel geld witgewassen en dat leidt tot onwenselijke gevolgen in onze maatschappij.”

“We zien dat de hennepteelt veelal wordt gezien als een ‘instapdelict’. Mensen worden makkelijk verleid om via de teelt van hennep snel geld te verdienen. Je stapt er heel makkelijk in, maar je komt er niet makkelijk weer uit! Daarom hebben we fors ingezet op deze criminaliteitsvorm”, vervolgt Van Gammeren.

In Oost-Brabant is er een zeer nauwe samenwerking binnen de overheid. “We zien vanuit deze aanpak over de volle breedte toenemende aandacht voor toezicht en handhaving vanuit alle partners. Als je hier stevig op inzet, dan vind je ook meer. Wij coördineren met alle partners acties om het criminele proces zoveel mogelijk te verstoren. Maar ik ben er ook van overtuigd dat we een grotere meldingsbereidheid hebben gecreëerd door de huis-aan-huis flyer die wij hebben verspreid. Ik wil iedereen dan ook oproepen te blijven melden bij MMA”.

Ingenieuze stroominstallatie hennepkwekerij

Bewustwording

De exacte reden van de stijging in het aantal opgerolde kwekerijen is moeilijk te geven. Feit is dat er het afgelopen jaar veel energie is gestoken in de aanpak daarvan. Eenheidscoördinator Hennep Esther Janssen daarover: ‘Binnen alle teams van de eenheid Oost-Brabant zie je nog steeds dat hennep een prioriteit is. We organiseren nog altijd vooraf geplande actiedagen en de integrale samenwerking met gemeente en andere diensten wordt steeds beter. Daardoor boeken we waarschijnlijk nog meer resultaten.‘

Ook aan de bewustwording wordt gewerkt. ‘Zowel bij collega’s, medewerkers van partners instellingen en burgers’, legt Esther uit. ‘Om mensen bewust te maken van de wereld achter de hennepteelt reis ik de hele eenheid door en geef ik workshops en presentaties. Begin maart van dit jaar hadden we nog een grote campagne waarbij onder andere een flyer met daarin uitleg over de risico’s van een drugslab of hennepkwekerij. En tips om ze te herkennen en te melden. Daarvan zagen we ook meteen de resultaten!’

Klimaatkast

Voor Esther sprong er in 2019 één trend uit. ‘De klimaatkasten die we aantroffen bij hennepkwekerijen. Zonder dat we daarvan exacte cijfers hebben, durf ik wel te zeggen dat dat steeds vaker gebeurt. Zo’n klimaatkast is watergekoeld en zorgt voor klimaatbeheersing en kan 9 liter water per minuut verbruiken. Hij is dus vaak aangesloten op de waterleiding. En we weten allemaal: de gemiddelde hennepkweker fraudeert. Ook met de watermeter. Als dat gebeurt, kan het zo zijn dat het vervuilde water uit de hennepkwekerij rechtstreeks terug loopt in het waterleidingnet. Hierdoor krijgen de buren vervuild water uit de kraan, wat dus gevaar voor de volksgezondheid oplevert!’ Ook daarom is het zo belangrijk dat u bij het vermoeden van een kwekerij melding maakt bij de politie.