Oost-Brabant – Smerig water uit jouw kraan, door die kwekerij bij de buren!

Dat wil je toch niet? Dat jij vervuild water aan het drinken bent omdat jouw buren een hennepkwekerij hebben.1 min


Maar het gebeurt wel en daarom is het zo belangrijk dat u het meldt als u een vermoeden heeft van een hennepkwekerij bij u in de omgeving. 

Brand Nistelrode

Afgelopen week ontstond brand in een hennepkwekerij in een schuur aan de Donzel in Nistelrode. Ruim 650 hennepplanten vonden we, deels verbrand. De stroom bleek illegaal afgetapt. De bewoner is aangehouden.

Het risico op brand is een zeer duidelijk en bekend gevaar van een hennepkwekerij. Maar er zijn meer risico’s!

Klimaatkast

Zoals het drinken van vervuild water dus. In de kwekerij in Nistelrode vonden we ook twee klimaatkasten. Zonder dat we daarvan exacte cijfers hebben, durven we wel te zeggen dat dat steeds vaker gebeurt. Zo’n klimaatkast is watergekoeld en zorgt voor klimaatbeheersing. Heel prettig voor de kweker want die heeft de omstandigheden in zijn kweekruimte onder controle.

Esther Janssen, eenheidscoördinator hennep in Oost-Brabant: ‘Zo’n kast kan 9 liter water per minuut verbruiken en is dus vaak aangesloten op de waterleiding. En we weten allemaal: de gemiddelde hennepkweker fraudeert. Ook met de watermeter. Als dat gebeurt, kan het zo zijn dat het vervuilde water uit de hennepkwekerij rechtstreeks terug loopt in het waterleidingnet. Hierdoor krijgen de buren vervuild water uit de kraan, wat dus gevaar voor de volksgezondheid oplevert!’

Aangifte

Vanwege dit risico neemt de politie bij een hennepkwekerij altijd contact op met Brabant Water. Als er fraude wordt geconstateerd, dan zullen zij ook altijd aangifte doen van fraude of diefstal water en de gevaarlijke situatie direct herstellen.

Meld!

Heb je het vermoeden van een hennepkwekerij? Meld het dan!
Dat kan online via politie.nl of bel ons via 0900-8844. Anoniem melden kan uiteraard ook: Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Meer informatie over het herkennen van een hennepkwekerij of drugslab vind je in deze folder