Rond 15.55 uur kwam een melding van schoten op de Australiëlaan. Agenten gingen er meteen heen en troffen de auto met de melder aan. De agenten namen de afgesproken posities in en trokken hun vuurwapens, waarna een uitpraatprocedure volgde. Zowel de bestuurder als de bijrijder stapten uit. Hierbij leek de bijrijder niet door te hebben wat de ernst van de situatie was, waarna de bestuurder hem riep niet te bewegen, omdat er vuurwapens op hem waren gericht. Beiden werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Later bleek dat de bijrijder, die tevens de melder was, onder invloed was van lachgas en meerdere malen naar het noodnummer 1-1-2 had gebeld om valse meldingen te doen. De bestuurder had hier niets mee te maken en is al snel in vrijheid gesteld.
Lachgas
Lachgas gebruiken is niet verboden volgens de wet, maar is wel schadelijk voor je hersenen. Door het in- en uitademen van lachgas in een ballon kun je tijdelijk zuurstoftekort krijgen. Gevolgen hiervan kunnen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, bewusteloosheid en gebruik op lange termijn kan zorgen voor stoornissen in je hersenen, concentratieverlies en een lagere vruchtbaarheid. Als je erg verkouden bent, is het gevaarlijk om lachgas te nemen. Gebruik geen lachgas als je deelneemt aan het verkeer. Het kan effect hebben op je gedrag en rijvaardigheid. De politie kan je bekeuren voor gevaarlijk rijgedrag. Wil je meer weten over lachgas en de risico’s ervan? Lees de informatie van het Trimbosinstituut.
Valse melding is een misdrijf!
Als je een valse 112-melding doet, wordt er personeel ingezet dat ook iemand anders echt had kunnen helpen. Het doen van een valse 112-melding is dan ook een misdrijf. Je kunt hier bijvoorbeeld een taakstraf of zelfs gevangenisstraf voor krijgen.