Den Haag – Het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zetten zich gezamenlijk in voor de strijd tegen mensenhandel. In opdracht van deze drie partijen is een voorlichtingsfilm gemaakt die hotelpersoneel bewust moet maken van illegale hotelprostitutie en mensenhandel.
De film met de titel ‘Please Disturb’, een verwijzing naar de bekende deurhangers in hotels, visualiseert signalen van mensenhandel. Wanneer dergelijke aanwijzingen worden herkend kan het hotelpersoneel overgaan tot actie en de politie alarmeren. Het gaat bij deze signalen bijvoorbeeld om een vrouw alleen op een kamer, die veel aanloop krijgt van mannen. Of om een grote vraag naar handdoeken en schone lakens en veel condooms in de prullenbak. Vaak zijn het Oost-Europese vrouwen in de leeftijd tussen de 18 en 30 jaar. De film wordt donderdag in Den Haag voor het eerst vertoond op een symposium over mensenhandel. Daar reageren minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, voorzitter Bolhaar van het College van procureurs-generaal, hoofdofficier Van den Burg van het Landelijk Parket, hoofdcommissaris Bik, algemeen directeur Van der Grinten van KHN en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, mevrouw Dettmeijer, op het levensverhaal van Sonja. Het gaat om de noodkreet van een slachtoffer van gedwongen prostitutie, vertolkt door een actrice.
Gastvrijheid en veiligheid
Per jaar bezoeken miljoenen mensen hotels. Hoteliers bieden gastvrijheid en veiligheid. Helaas wordt er van deze gastvrijheid ook misbruik gemaakt in de vorm van illegale prostitutie en mensenhandel. Koninklijke Horeca Nederland wil samen met politie en OM er alles aan doen om deze ernstige vorm van mensenhandel te bestrijden. De hotelsector wil een fatsoenlijke sector zijn en keurt mensenhandel en illegale prostitutie ten strengste af. Voor hotelpersoneel bestaat al langer een signalenkaart met signalen van mensenhandel en illegale prostitutie. Ook hebben politiemensen een groot aantal workshops verzorgd voor hotelpersoneel. Voor het OM is de aanpak van mensenhandel een topprioriteit. Het Landelijk Parket doet permanent strafrechtelijk onderzoek naar mensenhandel. Daarnaast zoekt het OM mogelijkheden om andere (overheids)organisaties en branches te mobiliseren. Mensenhandel is moderne slavernij. Het is een misdrijf dat een zeer ernstige inbreuk maakt op de menselijke waardigheid en dat de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers op grove wijze schendt. De film ‘Please Disturb’ zal worden gebruikt tijdens trainingen voor hotelpersoneel.