Naast de 11 aangehouden jongeren krijgen 18 jongeren, die ook tot deze groep van problematische jongeren worden gerekend, een dringende uitnodiging voor een begeleidingstraject aangeboden. Dit gebeurt middels een brief van burgemeester Boumans van Doetinchem en de teamchef van de politie. Een deel van hen krijgt tevens een tijdelijk gebiedsverbod voor onder andere het centrum opgelegd. Dat geldt ook voor de 11 aangehouden jongeren. Overtreding van die sanctie kan hen op een forse boete komen te staan.
Groepsdynamiek
Deze jongeren zorgen al langer voor ernstige overlast in en rond het centrum van Doetinchem en worden ook verdacht van criminele activiteiten elders in de regio.
De aanpak van deze groep problematische jongeren gebeurt in nauwe samenwerking tussen de gemeente, politie, openbaar ministerie en de jongerenwerkers en buurt-, jeugd- en gezinscoaches van Buurtplein. Naast de individuele vervolgingstrajecten staat een groepsdynamische aanpak centraal waarin scherp onderscheid wordt gemaakt tussen positief en negatief gedrag.
Schadevergoeding
Met deze aanpak willen de samenwerkende instanties een einde maken aan de criminele activiteiten en het intimiderende en overlast gevende gedrag van deze jongeren. Om het beeld van het criminele en grensoverschrijdende gedrag nog scherper en completer te krijgen, benadrukken de samenwerkende partijen dat het van het grootste belang is dat slachtoffers aangifte doen. Zij kunnen daarmee na een veroordeling ook in aanmerking komen voor schadevergoeding.