Alle partijen committeren zich eraan om vanuit hun eigen expertise bij te dragen aan een oplossing voor dit hardnekkige en wereldwijd fenomeen. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van technische en financiële maatregelen om de oplichters te dwarsbomen.
Unieke samenwerking
Aan de publiek-private samenwerking doen verschillende private partijen mee, waaronder Microsoft Corporation, Teamviewer GmbH, KPN, VodafoneZiggo, Western Union Company, MoneyGram International, ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Namens de overheid zetten minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, politechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening onder de intentieverklaring.
Nep-helpdeskmedewerkers
De fraudeurs bellen vaak vanuit landen als India en geven zich uit voor helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft. Via verschillende werkwijzen weten zij zich vervolgens op slinkse wijze toegang te verschaffen tot de computer van het slachtoffer om die te bestelen. Het overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland. In 2017 hebben alleen al in Nederland bijna 2.000 mensen aangifte bij de politie gedaan van dergelijke oplichters. Opvallend is dat 70 procent van de slachtoffers ouder is dan 50 jaar. Bij elkaar zijn de slachtoffers voor bijna 6 miljoen euro opgelicht. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.
Vertrouwen
Met hun oplichtingspraktijken bedreigen de criminelen het publieke vertrouwen in de veiligheid van de digitale wereld. Ook lopen legitieme private partijen het risico dat hun goede naam wordt aangetast, doordat de oplichters zich onrechtmatig uitgeven als vertegenwoordigers van het bedrijf of hun software misbruiken. Vandaar dat verschillende publieke en private partijen nu gezamenlijk de strijd aan gaan tegen deze fraudeurs. De samenwerking is uniek in de wereld.
Effectiever
Politiechef Frank Paauw is blij met deze publiek-private samenwerking. ‘De aanpak van cybercrime gaat verder dan opsporing alleen. Andere interventies, zoals preventie en verstoren, zijn vaak effectiever. Dat geldt zeker ook voor de aanpak van de Tech Support Scam. Een samenwerking als deze, met publieke en private partners, is daarbij onmisbaar. Gezamenlijk kunnen we barrières voor de oplichters opwerpen en voorkomen dat er nóg meer mensen slachtoffer worden.’