Een agent zag die middag rond 17.00 uur een auto slingerend over de Taxandriaweg rijden. Hij besloot de bestuurder te controleren. Tijdens een blaastest werd duidelijk dat de man vermoedelijk onder invloed van alcohol reed. Ook werd duidelijk dat het rijbewijs van de bestuurder geschorst was, nadat hij in september 2017 onder invloed van alcohol in zijn auto reed. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.
Grote overschrijding
Op het politiebureau werd er met speciale apparatuur nogmaals een blaastest afgenomen. Uit deze nauwkeurige meting werd duidelijk dat de man 1025 ugl blies. Dit is een overschrijding van bijna vijf maal de maximale toegestane hoeveelheid. De man moet zich later voor de rechter verantwoorden. Zijn auto is in beslag genomen.
Mag ik rijden onder invloed van alcohol?
Absoluut niet. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als u meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of u mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van enkele factoren:
- Alcoholgehalte bestuurders
Het alcoholgehalte in uw adem mag niet hoger zijn dan 220 Ugl (= microgram per liter). Dit alcoholgehalte geldt ook als u aan het verkeer deelneemt met een bromfiets, snorfiets of fiets.
- Alcohollimiet beginnende bestuurders
De eerste vijf jaar na ontvangst van uw rijbewijs bent u een ‘beginnende bestuurder’. Dan geldt voor u een alcohollimiet van 88 Ugl. Dit alcohollimiet geldt ook voor bromfietsers en snorfietsers. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan bent u een ‘beginnende bestuurder’ de eerstvolgende zeven jaar nadat u uw rijbewijs hebt ontvangen. Vanaf 18 jaar geldt een termijn van 5 jaar voor een ‘beginnende bestuurder’.
- Ademtest alcohol
De politie controleert met een ademtest of u onder invloed bent van alcohol. Hieraan moet u meewerken. Deze test geeft aan of u meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of u mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol u precies hebt gedronken.
- Boete voor rijden onder invloed
Rijdt u onder invloed van alcohol? Dan krijgt u een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Bent u betrokken bij een ongeluk? Dan wordt u sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle. Dit is ook om de eventuele schuldvraag vast te stellen. Blijkt u dan onder invloed te zijn? Dan kan uw verzekeringsmaatschappij de kosten van het ongeluk bij u terugvorderen.