Geldrop, Helmond, Deurne, Liessel – Groepering hennepcriminelen aangepakt

Maandagochtend hield de politie, tijdens een gezamenlijke actie met de Belastingdienst, in verschillende gemeenten in de regio Geldrop zes mannen, in de leeftijd van 26 tot 51 jaar oud, in hun woningen aan. Ze worden verdacht van hennepteelt- en handel, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie.2 min


Al geruime tijd hadden de gezamenlijke overheidspartners de mannen op het oog wegens een vermoeden van hennepteelt- en handel en crimineel verkregen vermogen. In een eerder stadium van het onderzoek werden al hennepkwekerijen geruimd waar leden van deze groepering waarschijnlijk bij betrokken waren.

Onderzoek woningen en andere locaties

Politie en Belastingdienst deden vandaag onderzoek in de woningen van de verdachten in Geldrop, Helmond, Deurne en Liessel. Daarnaast werd onderzoek gedaan in een woning in Venlo waarvan de bewoner mogelijk gelieerd is aan deze groepering. We namen een grote hoeveelheid administratie en gegevensdragers in beslag wat nader door de financiële recherche en de Belastingdienst bestudeerd moet worden. Bij twee woningen was sprake van diefstal van stroom. Een medewerker van Enexis demonteerde de stroommeters en nam ze mee.

Verder werden er door de politie acht loodsen en opslagplaatsen, alsmede een sportschool doorzocht verspreid over Geldrop, Helmond, Eindhoven, Asten, Deurne, Aarle-Rixtel, Aalst in Gelderland en Venlo in Limburg. Ook de Belastingdienst deed op deze locaties onderzoek. We vonden een grote hoeveelheid materialen die gebruikt worden bij de teelt van hennep, zoals plantenbakken, lampen, voedingsstoffen, schakelborden en ventilatoren.

Ontneming voertuigen

Het vermoeden bestaat dat de leden van deze groepering waarschijnlijk heel veel geld, waarschijnlijk meer dan een miljoen euro, hebben verdiend met de kweek van en handel in hennep. Daarom namen we onder andere een groot aantal voertuigen in beslag omdat deze mogelijk met crimineel verkregen vermogen zijn gefinancierd. Het gaat om vrachtwagens, een paardenwagen, meerdere personenauto’s, busjes, aanhangwagens, een jetski en motoren. In totaal 30 voertuigen.

Onroerend goed

Een van de verdachten, een 48-jarige inwoner van Geldrop, heeft diverse bedrijven en onroerende goederen op naam. Op totaal tien panden werd beslag gelegd. Onderzoek zal moeten uitwijzen of er mogelijk verwevenheid is van crimineel vermogen in deze bedrijven.

Nader onderzoek

De zes aangehouden mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar ze voor nader onderzoek worden vastgehouden. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. Het onderzoek gaat onverminderd door en richt zich nu verder onder andere op de wijze waarop de mannen hun inkomsten hebben verworven.

Ondermijning

De teelt van en handel in drugs en het witwassen van geld scharen we onder ondermijnende criminaliteit. Politie, OM, Belastingdienst en gemeenten pakken in Brabant en Zeeland samen deze vorm van criminaliteit aan. Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Doordat de samenwerkende overheidsdiensten informatie samenbrengen kunnen deze adequaat worden aangepakt, zowel via de strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijk weg. Illegaal of crimineel verkregen vermogen wordt door criminelen vaak geïnvesteerd in luxe goederen en legale branches. De overheid treedt hier tegen op en staat voor een veilige en eerlijke leefomgeving voor iedereen.