De zaak kwam aan het rollen door de aangifte van een meisje uit de regio Rotterdam in september. Sindsdien deed de politie onder leiding van een officier van justitie onderzoek.
De verdachte benaderde minderjarige meisjes via social media. Hij vertelde dat hij een modelscout was en stuurde zelfs een inschrijfformulier op. Vervolgens moesten ze foto’s maken voor hun portfolio, eerst gekleed maar uiteindelijk ook pikante foto’s. Zodra de slachtoffers argwaan kregen en wilden stoppen, dreigde de verdachte de foto’s online te zetten. In één geval ging hij daadwerkelijk over tot publicatie.
Vorige week werd de verdachte, een 18-jarige jongen afkomstig uit de regio Rotterdam, aangehouden. Van de nu opgenomen aangiften zijn de meisjes ook bijna allemaal afkomstig uit deze regio. De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. De nu aangehouden verdachte kwam eerder ook al in beeld als verdachte van vergelijkbare feiten.
Preventie
Politie en Openbaar Ministerie krijgen regelmatig aangiften waarbij de daders via het internet slachtoffers benaderen. Soms komt het daadwerkelijk tot ontmoetingen. Ook krijgen daders vaak de slachtoffers zover dat zij zich blootstellen aan opnames die als kinderpornografisch kunnen worden betiteld. Het versturen van pikante foto’s of video’s noemen we sexting.
Dit is niet zonder risico's. Wanneer de ontvanger kwade bedoelingen heeft, kan deze de foto's en filmpjes gemakkelijk op internet zetten. Politie en OM raden kinderen en hun ouders daarom aan tijdens internetcontacten geen privacygevoelige informatie prijs te geven, noch in te gaan op voorstellen van mensen die ze niet echt kennen.
Laat je niet verleiden tot het versturen van beeldmateriaal! Tips en antwoorden op vragen vind je hier: https://www.vraaghetdepolitie.nl/seks-en-loverboys/naaktfotos-en-filmpjes
Werkwijze
Het modellenbureau, en overigens ook andere professionele organisaties die werken met modellen, benadrukken niet op de beschreven manier te werk te gaan. Zij raden aan altijd bij het betrokken bureau of de organisatie na te gaan of iemand daadwerkelijk is betrokken bij het zoeken van modellen.
(Woordvoering Openbaar Ministerie)