Rijbewijs
Agenten controleerden op de Eemhavenweg en de verlengde Dorpsweg op plaatsen waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Daar hielden lang niet alle automobilisten zich aan. Meer dan twintig personen overschreden de maximaal toegestane snelheid, van wie een zelfs met 53 kilometer. Zijn rijbewijs is ingenomen. Een bestuurder die stil werd gezet, had nog een boete openstaan van 277 euro. Die heeft hij direct voldaan.
Snelheidscontroles
Te hard rijden kan het verschil maken tussen leven en dood. Wordt u als automobilist aangereden door een auto die 80 kilometer per uur rijdt, dan is de kans twintig keer zo groot dat u eraan overlijdt dat als die auto 30 kilometer per uur rijdt.
Voor fietsers en voetgangers is dit nog erger. Wordt u aangereden door een auto die slechts 35 kilometer per uur rijdt, dan overlijdt 5 procent van de fietsers of voetgangers hierdoor. Maar rijdt die auto 48 km/u, dan is de kans dat u de aanrijding niet overleeft al meteen 45 procent. En rijdt die auto 64 km/u, dan overleeft nog maar 15 procent de klap.
Gelukkig zijn de auto’s de laatste jaren steeds beter uitgerust met kreukelzones, airbags en gordels, maar die helpen vooral in de inzittenden. En dus niet de kwetsbare fietsers en voetgangers.
Er is nog een reden waarom de politie blijft controleren op snelheidsovertredingen. Uit onderzoeken door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat als bestuurders vijf keer per jaar te hard rijden (en een boete krijgen), de kans tien keer zo groot is dat zij een ernstig verkeersongeval veroorzaken. Of ze die boetes nu kregen omdat ze veel te hard of een klein beetje te hard hebben gereden, maakt niet uit.
Lees meer over snelheidscontroles op: https://www.politie.nl/themas/snelheidscontroles.html