De hulpdiensten krijgen dinsdag een melding van een ontploffing en brand bij het schuurtje. Uit voorzorg zijn de naast gelegen panden ontruimd. De brandweer heeft het vuur geblust en er zijn geen slachtoffers gevallen. Bij de brand is asbest vrijgekomen, waarna er een opschoningprocedure hiervoor is opgestart. Tijdens onderzoek werd in het schuurtje het drugslaboratorium aangetroffen.
Onderzoek
De politie heeft woensdag een buurtonderzoek gehouden en doet daarnaast een oproep richting burgers om die informatie die zij hebben over het drugslaboratorium of de brand te delen. Dit kan via 0900 – 88 44 of indien gewenst via 0800-7000.
De verwachting is dat de politie en de experts van het Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) vandaag een groot deel van de dag bezig zijn met technisch onderzoek en de ontmanteling van het drugslaboratorium.
Hoe te handelen bij aantreffen van een mogelijk drugslab?
Vindt u een mogelijke productieplaats, ga dan niet zelf aan de slag en vernietig geen sporen voor de politie.
- Breng uzelf in veiligheid. Er is altijd gevaar voor giftige stoffen, gassen, brand en/of ontploffing.
- Alarmeer de politie via 112 op enige afstand van het lab i.v.m. brand- en explosiegevaar en geef uw exacte locatie door en of er eventueel sprake is van brand of zichtbare rook. De politie zal, zo nodig, de brandweer en/of de LFO inschakelen.
- Wilt u liever anoniem melding maken? Bel dan met “Meld Misdaad Anoniem” via 0800-7000.
Als de situatie of omgeving buiten het lab veilig is, kunt u mogelijk bijzonderheden vastleggen, zodat u deze kunt meegeven aan de politie wanneer deze ter plaatse komt. Denk aan het noteren van nummerborden, beschrijvingen van vervoermiddelen en personen, en andere opvallende activiteiten.
Wat doet de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO)?
De LFO is een ondersteunende forensische afdeling binnen de politie die getraind en uitgerust is om op het allerhoogste veiligheidsniveau te kunnen acteren bij zogenaamde CBRN incidenten: chemische, biologische, radiologische of nucleaire incidenten. Daarnaast geeft de LFO veiligheidsadviezen bij risicovolle opsporingsonderzoeken waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn of doet daar zelf het opsporingsonderzoek indien dit alleen met speciale bescherming bijvoorbeeld kan. Binnen de LFO zijn ook een aantal adviseurs gevaarlijke stoffen van de brandweer werkzaam. De LFO verricht haar werkzaamheden vooral gericht op veiligheid én opsporing.
De LFO is opgericht in 2001 en richtte zich in het begin vooral op de ontmanteling van MDMA (XTC) en amfetaminetype laboratoria. In de loop van de jaren heeft het werkveld zich verbreed en doet de LFO ook onderzoek naar de zelfproductie van precursoren (APAAN en safrol omzetting), synthetische cannabinoïden, designer drugs, medicinale producten, methamfetamine, cocaïne extractie laboratoria, heroïne versnijdingplaatsen en in samenwerking met EOD synthetische explosieven.