Laren – Gezocht – Moord op Martin Kok

Op de parkeerplaats van de seksclub aan de Hector Treublaan is de 51-jarige misdaadblogger Martin Kok uit Amsterdam doodgeschoten. De politie zoekt de nog onbekende verdachte en eventuele handlangers en vraagt om tips.2 min


Omschrijving

AVRO's Opsporing Verzocht besteedt op dinsdag 11 april 2017 aandacht aan deze zaak.

Het gebeurt  donderdagavond 8 december 2016. Rond 23.20 uur verlaat Martin Kok de seksclub en loopt naar de Volkswagen Polo waarmee hij gekomen is. Daar vlakbij de auto blijkt een man in de bosjes hèt moment te hebben afgewacht dat Martin Kok achter het stuur stapt. De schutter is niet via de oprijlaan het terrein opgekomen. Vermoedelijk is hij ergens over het hek geklommen. Zijn doelwit heeft geen schijn van kans. Van dichtbij opent de schutter het vuur en schiet Martin Kok dood. De politie wordt gebeld en is er binnen een paar minuten. Maar de schutter is spoorloos verdwenen.

Het slachtoffer

Martin Kok was een bekende van politie en justitie. Sinds zijn vrijlating uit de gevangenis een paar jaar geleden, profileerde hij zich als misdaadblogger. Op zijn website publiceerde hij verhalen over criminelen.. Het grote publiek kent hem ook als regelmatige gast bij tv-programma’s. Door zijn manier van publiceren maakte hij zich niet bij iedereen geliefd. Martin Kok had vijanden en ontsnapte in 2015 al eens aan de dood toen zijn voordeur en auto werden beschoten. In juli 2016 kwam hij in het nieuws toen hij nogmaals ontsnapte aan een aanslag op zijn leven.

En ook op de dag van de moord werd al eerder een poging gedaan om Martin Kok iets aan te doen. Na een lunch met collega misdaadjournalisten die middag bij de Harbour Club Kitchen aan de Apollolaan in Amsterdam, ontsnapte hij kort na 18.30 uur bij het CitizenM hotel aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam-Zuid aan een aanslag. Die werd vermoedelijk gepleegd door dezelfde man als degene die hem later die avond doodschoot in Laren.

Als Martin Kok bij het hotel naar buiten komt, staat de schutter hem op te wachten. De man richt met een wapen op Martins hoofd, maar er gebeurt niets. De schutter rent dan weg naar de overkant van de straat. Het slachtoffer heeft totaal niet in de gaten dat hij weer ontsnapt is aan een moord.

Getuigen

De wegrennende schutter komt bijna in botsing van één van de twee fietsers die door de Prinses Irenestraat rijden. De vraag is of ze iets hebben meegekregen van wat zich vlak voor hen afspeelde. Om daarachter te komen will de recherche zo snel mogelijk met hen spreken. 

Signalement van de verdachte

  • man
  • blanke tot lichtgetinte huidskleur
  • slank postuur
  • lengte tussen de 1,70 meter en 1,75 meter
  • droeg een donkere driekwartjas met capuchon
  • had een donkere sjaal om
  • droeg onder zijn jas een donkergrijs getinte trui of shirt
  • had een blauwe spijkerbroek aan
  • droeg zwarte schoenen met witte zool en bovenop de hiel een witte rand.

Vragen

  • Weet u misschiern wie de verdachte is of wie de verdachten zijn?
  • Heeft u iets gezien of gehoord had misschien iets met de moord op Martin Kok te maken heeft?

Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem. Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Datum delict

8th December, 2016

Plaats delict

Laren

Signalement

Status

gezocht