Leidschendam-Voorburg – 89-jarige vrouw wordt slachtoffer van babbeltruc

Een onbekende man stal maandag 16 januari omstreeks 17.30 uur goederen uit de woning van een 89-jarige vrouw aan de Rozenboomlaan. De man kreeg door een smoes toegang tot haar woning en ging er met buit vandoor. De recherche onderzoekt de zaak.2 min


De verdachte belde aan bij de vrouw en zei dat hij kwam om de waterleiding af te sluiten. De 89-jarige vrouw liet hierop de man binnen. Eenmaal in de woning, stal hij diverse goederen. Politieagenten stelden in de omgeving een onderzoek in, maar troffen hierbij de verdachte niet aan, daarom zoekt de politie getuigen. 

Signalement

De verdachte is een blanke man, 40 à 50 jaar, 1.75 m met een normaal postuur. Hij droeg een donkere jas en een zwart petje met wit logo.

Getuigen

De districtsrecherche van Leidschendam-Voorburg-Zoetermeer zoekt getuigen van deze babbeltruc. Hebt u iets gezien of gehoord of hebt u meer informatie die kan helpen de dader van deze diefstal te vinden, neem dan contact op met de recherche district Leidschendam-Voorburg-Zoetermeer via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met 0800-7000.

Babbeltrucs in Leidschendam-Voorburg in 2016

In 2016 pleegden criminelen in totaal 13 rake babbeltrucs bij verschillende slachtoffers in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Daarbij deden de vrouwelijke verdachten zich zeven keer voor als medewerker van de Thuiszorg.

Babbeltrucs

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Deze oplichters zien er vaak heel betrouwbaar uit en komen vriendelijk en vertrouwenwekkend over. Van tevoren hebben zij al heel goed nagedacht over welke smoes zij vertellen en weten hun verhaal daarom erg geloofwaardig over te brengen. 

Beroven van kostbaarheden

De oplichters vertellen bijvoorbeeld dat zij van de bank zijn, of van de gemeente of thuiszorg. Ook doen zij zich regelmatig voor als meteropnemer, agent of nieuwe buur. Dit doen zij altijd slechts met één doel: toegang krijgen tot uw woning om u vervolgens te beroven van uw kostbaarheden als sieraden, of uw pinpas met bijbehorende code. 

Waarschuw ouderen

Iedereen kan helpen om het oplichters zo lastig mogelijk te maken. Vertel uw ouders, grootouders of oudere buren dat er regelmatig babbeltrucs plaatsvinden. En dat het helemaal niet onbeleefd is om mensen die ze niet kennen niet binnen te laten. Zeker niet als ze voelen dat er iets niet klopt. Adviseer ze om in dat geval ook direct de politie te bellen via alarmnummer 112. 

Getuige of gedupeerde?

De politie komt graag in contact met mensen die onlangs zijn geconfronteerd met mensen die door middel van een babbeltruc in hun woning probeerden te komen. Bent u slachtoffer geworden? Kent u iemand die heeft verteld dat er mensen voor de deur stonden met een vreemd verhaal? Hebt u meer informatie over eventuele babbeltrucs in uw wijk? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Aan de hand van uw meldingen komt de politie in actie en komt mogelijk daders op het spoor of kan deze achterhalen. 

Voorkom babbeltrucs

De belangrijkste tip om te voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt van een babbeltruc is om onbekenden niet zomaar in uw huis binnen te laten. Controleer altijd of de persoon die aanbelt ook echt is wie hij zegt dat hij is. Bel bijvoorbeeld ter controle altijd eerst naar het betreffende bedrijf of de instantie of de persoon die bij u voor de deur staat wel voor hen werkt. Laat u toch iemand binnen, verlies hem of haar dan niet uit het oog. Doe ’s avonds laat en ’s nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat. 

Preventiefilmpjes ouderen

Omdat oplichters zich vooral richten op ouderen, ontwikkelde de politie vier korte preventiefilms. Hiermee wil de politie ouderen alerter maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. U kunt deze filmpjes bekijken via de link https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html.