Zonder heler geen steler

Den Haag – Politieagenten hielden donderdag 13 juni om 12.00 uur een 22-jarige Haagse veelpleger aan die probeerde om een gestolen grasmaaimachine te verkopen. De kopende partij vertrouwde de ‘aanbieding’ niet en besloot na een 1e aanbetaling om toch maar de politie erbij te betrekken. De grasmaaijer met een waarde van 1800 euro werd voor […]

Den Haag – Politieagenten hielden donderdag 13 juni om 12.00 uur een 22-jarige Haagse veelpleger aan die probeerde om een gestolen grasmaaimachine te verkopen.

De kopende partij vertrouwde de ‘aanbieding’ niet en besloot na een 1e aanbetaling om toch maar de politie erbij te betrekken. De grasmaaijer met een waarde van 1800 euro werd voor 350 euro te koop aangeboden aan een bedrijf uit Nistelrode in Brabant. Dat bedrijf ontdekte echter dat de bewuste grasmaaier van een 54-jarige inwoner uit Nootdorp was en dat deze machine vorig jaar september was gestolen op de Veengarde in Nootdorp. Met de agenten werd besloten om met de ‘verkoper’ in Den Haag een afspraak te maken op de Kuijfeendstraat. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Hij zit nog vast.

Focus op veelplegers

De politie heeft de aanpak van veelplegers tot prioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt de politie zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.