Lisse – Twee aanhoudingen na vondst hennepkwekerijen in bedrijfspand en woning

De politie heeft dinsdag 19 december een kwekerij ontdekt in een bedrijfspand in Lisse en één in een woning in Lisserbroek.1 min


In het bedrijfspand aan de Meer en Duin stuitten de agenten op een kwekerij met ongeveer 750 hennepplanten. De eigenaar van het bedrijf, een 42-jarige man, werd kort daarna aangehouden. In zijn woning in Lisserbroek bleek ook een kwekerij met ruim 100 planten te zijn ondergebracht. De 34-jarige partner van de man werd na de vondst eveneens aangehouden.

De politie had eind vorige maand informatie over een mogelijke kwekerij in het bedrijfspand. Er zou in de omgeving van het pand meerdere keren een henneplucht zijn geroken. De politie heeft vervolgens vooronderzoek gedaan en had genoeg informatie om dinsdag over te gaan tot een instap. De kwekerijen zijn direct ontmanteld. De politie nam ondermeer twee auto’s conservatoir in beslag.

Conservatoir beslag

Conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat verdachten crimineel verkregen vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele vermogen wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat bezit bijvoorbeeld niet meer kan verkopen. Volgt veroordeling tot een geldboete of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het doel van de ontnemingswetgeving is het afnemen van criminele winst.

Meld hennepkwekerijen

Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. Dit levert dus risico’s op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk aangetast.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 – 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.