Inbrakenweekoverzicht: Hoekwoningen en vakantiegangers doelwit! Bewust van besmettingsgevaar?

1 min


Gooi en Vechtstreek – Het wekelijks inbrakenoverzicht geeft inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek inzicht in woninginbraken in hun omgeving. Het overzicht geeft informatie over hoe vaak is ingebroken, waar is ingebroken en op welke wijze.

Overzicht en opvallendheden

In de periode van 12 tot 19 september werd in totaal 10 keer ingebroken in het gebied Gooi en Vechtstreek. Er werd 6 keer gepoogd in te breken. In Hilversum waren vier van de vijf (pogingen) inbraken in hoekwoningen. In Huizen en Hilversum werd met name geprobeerd ramen of deuren open te breken met een schroevendraaier of breekvoorwerp. Veel inbraakslachtoffers waren op vakantie.

Inbraken per gemeente

Blaricum: geen inbraken, geen pogingen
Bussum: 2 inbraken, 1 poging
Hilversum: 2 inbraken, 3 pogingen
Huizen: 2 inbraken, 2 pogingen
Laren: geen inbraken, geen pogingen
Muiden: 1 inbraak woonboot, geen pogingen
Naarden: 1 inbraak, geen pogingen
Weesp: geen inbraken, geen pogingen
Wijdemeren: 2 inbraken, geen pogingen (Nederhorst den Berg, Loosdrecht)

Veel (pogingen) inbraken bij vakantiegangers

De (pogingen) inbraken afgelopen week waren met name bij bewoners die op vakantie waren. Laat een bewoonde indruk achter! Maak afspraken met uw buren. Voorkom dat het voor inbrekers wel heel gemakkelijk is om te zien dat er niemand thuis is.

Besmettingsgevaar

Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig voorkomt dat er in de omgeving waar is ingebroken op een later tijdstip ook in andere huizen wordt ingebroken. De inbreker kent inmiddels de soorten huizen, gebruikte sloten, de weg en een indicatie van welke soort buit te halen valt. Dit wordt ‘besmettingsgevaar genoemd’. Is er bij u in de buurt ingebroken, dan is het dus extra belangrijk preventieve maatregelen te nemen.

De politie waarschuwt omwonenden van inwoners die slachtoffer zijn geworden van een inbraak. Dit gebeurt middels een burgernetalertering. En in veel gemeenten wordt de zogenoemde besmettingsbrief verspreid wordt bij omringende woningen na een inbraak. Op deze manier wordt besmettingsgevaar bestreden.

 

De politie stelt hoge prioriteit aan het verminderen van het aantal woninginbraken en het oppakken van inbrekers. Woninginbraak is landelijk gezien een veelvuldig gepleegd misdrijf. Zelf kunnen huisbezitters ervoor zorgen dat inbreken in hun woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Meer informatie en tips over hoe de kans op een inbraak te verkleinen is, staat op de website van politie NL.