Hennepkwekerijen gevonden op industrieterrein in Tilburg

1 min


Tilburg – Het openbaar ministerie de gemeente Tilburg en de politie hielden dinsdag 27 augustus 2013 in integrale handhavingsactie op industrieterrein Kraaiven. De actie stond in het kader van aanpak van hennepteelt.

Illegale activiteiten

Kraaiven is een industrieterrein van ruim 200 hectare dat vanaf de jaren ’60 in fasen werd aangelegd. Het ligt langs de noordrand van Tilburg, westelijk van de wijk Heikant en langs het Wilhelminakanaal. Vermoedens van illegale activiteiten op het industrieterrein waren voor het openbaar ministerie de gemeente Tilburg en de politie reden om nader onderzoek te doen.

Resultaten

Bij de controle stuitten de opsporingsambtenaren op drie hennepkwekerijen waar in totaal naar schatting 1.500 hennepplanten gekweekt werden. Verder werd er een verlaten en voormalige hennepdrogerij / hennepknipperij aangetroffen

Opgeruimd

In overleg met de Officier van Justitie zijn de plantages geruimd door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd. Het elektriciteitsbedrijf Enexis ondersteunde de actie en onderzocht illegale aftakkingen van elektriciteit.

Arrestaties

De politie arresteerde twee personen op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Het gaat daarbij om twee mannen uit Tilburg van respectievelijk 41 en 47 jaar oud.

Aanpak hennep

De politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Arbeidsmigranten

Verder troffen de opsporingsambtenaren tijdens de handhavingsactie nog drie illegale werknemers aan bij een kledinginzameling- en sorteer bedrijf. Deze personen hadden niets met verdovende middelen te maken. Wel was er sprake van illegale werkzaamheden door arbeidsmigranten. Deze drie personen (afkomstig uit Afrika) zijn overgedragen aan de Vreemdelingendienst.