Amsterdam – Gezocht – Overval muntenwinkel Nieuwezijds Voorburgwal

Laatste update: 07-10-2014 | 20:26 Zaaknummer: 2014159125 Datum delict: 28-06-2014 Plaats delict: Amsterdam Een postzegel- en muntenwinkel aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam is op zaterdagochtend 28 juni overvallen . Hierbij zijn de medewerkers bedreigd. De overvallers hebben veel goederen weggenomen, waaronder gouden munten en een album met bankbiljetten. Heeft u een tip over deze […]

Laatste update: 07-10-2014 | 20:26
Zaaknummer: 2014159125
Datum delict: 28-06-2014
Plaats delict: Amsterdam

Een postzegel- en muntenwinkel aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam is op zaterdagochtend 28 juni overvallen . Hierbij zijn de medewerkers bedreigd. De overvallers hebben veel goederen weggenomen, waaronder gouden munten en een album met bankbiljetten.

Heeft u een tip over deze zaak? Laat het ons weten via het tipformulier Overvallers vluchtten op scooter.

Rond 10.40 uur kwamen twee gewapende mannen binnen in de winkel. Ze sloegen vitrines in. Na de overval zijn de daders vertrokken op een zwarte scooter in de richting van de Wijdesteeg. Op het Singel zijn de twee daders kennelijk van de bromfiets overgestapt in een zilveren Volkswagen Golf.

De zilveren Volkswagen Golf maakt op de Herenstraat een aanrijding met een fietser, maar rijdt door. De Volkswagen Golf is uiteindelijk aangetroffen in de Visseringstraat in Amsterdam West. Zowel de bromfiets als de auto blijken als gestolen geregistreerd te staan. We hebben zowel de scooter als de Golf snel in beslag kunnen nemen en die staan nu bij het NFI voor sporenonderzoek.

Signalementen verdachten

Verdachte 1:

 • Zeer donkere huidskleur
 • Lang en slank/iel postuur
 • Ongeveer 190 cm lang 
 • 20-25 jaar
 • Zwarte helm, muts, sjaal
 • Donkere kleding (dik voor de tijd van het jaar)

Verdachte 2:

 • Noord Afrikaans uiterlijk
 • Breder postuur
 • Ongeveer 180 cm lang 
 • 20-25 jaar
 • Muts, sjaal
 • Donkere kleding (dik voor de tijd van het jaar)

Vragen

 • Wie is getuige geweest van deze overval? Het is een drukke plek in de stad.
 • Zijn er mensen die beelden hebben?
 • Heeft u andere informatie over de vermoedelijke verdachten, dan wel de gebruikte voertuigen?

Belangrijke getuigen Visseringstraat

We zijn ook op zoek naar twee mannen die zaterdagochtend 28 juni omstreeks 10:50 uur (afzonderlijk) in de Visseringstraat liepen. Deze personen zijn mogelijk getuige geweest van het achterlaten van de zilveren VW Golf. De ene man was gekleed in een beige lange broek en teenslippers. Hij liep in de richting van de Buyskade. De andere man droeg een zwart t-shirt met daaronder een blauwe joggingbroek met aan zijkant een witte streep. Hij liep in de richting van de Van Rappardstraat. Tevens passeerde er op dat tijdstip een aantal fietsers. 

Tips

Denkt u de overvallers te hebben gezien of heeft u andere informatie over deze zaak? Vul dan het tipformulier in. Of neem telefonisch contact op met de politie via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer: 0800-7000.

Update

Update 7 oktober 2014

Onderzoek heeft geleid tot nieuwe aanknopingspunten. Het rechercheteam heeft aanvullende vragen waar ze graag antwoord op krijgt. Heeft u informatie? Laat het ons alstublieft weten!

 

Kleding

Toen de overvallers de Volkswagen Golf achterlieten in de Visseringstraat, zijn zij met een derde man gezien. Ze droegen niet meer die donkere kleding, maar lichte kleding. Misschien hebben ze de kledingstukken onderweg uitgedaan en gedumpt, want in de Golf werd geen kleding aangetroffen.

Overzichtskaart

 

Onderzoek auto en scooter

De overvallers vluchtten vanaf de muntenwinkel op een scooter via de Wijdesteeg over het Singel. Daar lieten zij de scooter achter. Onderzoek wees uit dat de motorscooter in 2013 werd gestolen vanaf de Willem Molengraafstraat in Amsterdam. De gebruikte kentekenplaat werd meegenomen vanaf de Leliegracht.

De Volkswagen Golf is op woensdagochtend 25 juni, drie dagen voor de overval, gestolen vanaf de Bilderdijkkade. Toen de auto werd ontvreemd zat er het kenteken 38-NGD-7 op. Die plaat hebben ze vervangen door een valse kentekenplaat met het nummer 33-LKK-5. Deze kentekenplaat zat erop na de overval.

Kentekens

 

Buit

De overvallers hebben vooral gouden muntjes meegenomen. Die munten zijn zeer geliefd bij verzamelaars en in die kringen zijn ze veel waard. Vaak zijn de daders alleen maar geïnteresseerd in het materiaal, in dit geval goud. Zodra ze die munten laten omsmelten blijft er nog maar een fractie over van de werkelijke waarde. Het zou kunnen dat de munten ergens te koop zijn aangeboden, bijvoorbeeld dit bijzondere dukaat uit 1848.

Dukaat

 

Voorverkenning?

Vijf dagen voor de overval, op maandagmiddag 23 juni, verschenen twee mannen in de winkel die spullen kwamen verkopen en zich opvallend gedroegen. Terwijl de twee mannen bij de toonbank stonden, tikte een van de twee tegen het glas van de vitrine. Hij leek ook een teken te geven aan de ander. Zo van: ‘kijk eens wat hier ligt’.

Het waren twee vermoedelijk Marokkaanse mannen en allebei in de twintig. Een van hen had een litteken op zijn linkerhand tussen zijn duim en wijsvinger. Het is niet zeker, maar de politie houdt er rekening mee dat deze mannen iets te maken hebben met de overval vijf dagen later.

Het is niet ondenkbaar dat de munten die ze aan de winkel hebben verkocht al eerder ergens zijn gestolen. Het gaat in het bijzonder om munten en een muntset uit 1980 die in Utrecht geslagen zijn.

Munten Utrecht

Postzegels

Ook hebben ze deze postzegels uit 1990 en 1992 verkocht. Voor ons is het belangrijk om te weten of de munten of postzegels ergens gestolen zijn en zo ja, wie de rechtmatige eigenaar is van deze spullen.

 

Aanvullende vragen

 • Wie heeft de donkere kleding van de daders gevonden of ergens gezien?
 • Wie is er in 2013 getuige geweest van de diefstal van de motorscooter vanaf de Willem Molengraafstraat in Amsterdam?
 • Wie is er getuige geweest van de diefstal van de kentekenplaat vanaf de Leliegracht in Amsterdam?
 • Wie is er op woensdagochtend 25 juni getuige geweest van de diefstal van de Volkswagen Golf vanaf de Bilderdijkkade in Amsterdam? En wie heeft de gestolen Volkswagen Golf tussen 25 en 28 juni gezien?
 • Wie weet wie de gestolen gouden muntjes heeft, waar ze zijn of heeft ze ergens te koop gezien of aangeboden gekregen?
 • Wie weet of de verkochte munten en postzegels gestolen zijn en zo ja, wie de rechtmatige eigenaar is?

 

Tips

Heeft u antwoord op (een van) de vragen of heeft u andere informatie die mogelijk met deze overval te maken kan hebben? Vul dan het tipformulier in. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Team Nationale Criminele Inlichtingen is bereikbaar op 079-3458999.

 

Voor het bekijken van YouTube video's moet u cookies accepteren. Of bekijk de video op YouTube

Afbeeldingen